بازار وکیل شیراز                    Vakil Bazaar Shiraz

در دوره زندیه تحولات زیادی در شهر شیراز به وجود آمد. بناهای زیادی از دوره زندیه به جا مانده است که یکی از مهم ترین این بناها بازار وکیل است که به دستور کریم خان وکیل ساخته شده و جزو جاذبه های توریستی شیراز شهر شعر و ادب به شمار می آید. ساخت بازار وکیل در سال 1137 شمسی آغاز و در سال 1156 شمسی پایان یافت.

بازار وکیل دارای مساحت ۲۱۸۴۰ متر مربع می باشد. بازار وکیل تبدیل به قطب اقتصاد در شهر شد و بازرگانان در آن رفت و آمد می کردند. بازار وکیل در طول این سال ها دستخوش تغییراتی  بود یکی از این تغییرات که در سال ۱315 شمسی ایجاد شد احداث خیابان زند یود که باعث قطع ارتباط راسته شمالی با ادامه خود تا چهارراه سوق بزرگ شد.

در طول احداث خیابان زند قسمتی از راسته شمالی هم تخریب شد که در ادامه این تخریب ۱۱ حجره ، ۸ طاق و کاروانسرای قوامی بخشی از کاروانسرای روغنی از بین رفتند.

بخش های مختلف

بازار وکیل دارای دو راسته شمالی ـ جنوبی و شرقی ـ غربی می باشد با ساختاری صلیب مانند ، در مرکز صلیب چهارسوق قرار دارد که محل تقاطع راسته ها می باشد و ورود و خرج از بازار از ۵ ورودی اصلی در دور بازار صورت می پذیرد. بازار وکیل به بازار های کوچکتری شامل بازار بزازان ، بازار خیاط ها ، بازار بلور فروشان ، بازار کلاه دوز ها ، بازار سراج ها و بازار شمشیر گرها می باشد.

قسمت شمالی ـ جنوبی راسته اصلی بازار وکیل است که که از دروازه اصفهان آغاز و تا کوچه جنوبی سرای مشیر ادامه دارد در دو طرف این راسته ۸۲ باب مغازه ساخته شده و این راسته شامل بازار نو ، راسته شمالی فرعی و بخش جنوبی می شود.

راسته شمالی فرعی بخشی از راسته شمالی اصلی می باشد که از انتهای بازار نو آغاز و به راسته کلاه دوزان معروف است و در نزدیکی آن بازار ترمه فروشان قرار دارد. در گذشته بازار کلاه دوزان مخصوص تولید و فروش کلاه بوده اما امروزه کالا های متفاوتی در آن به فروش می رسد و بومی بودن بیشتر مردم در بازار کلاه دوزان از مهمترین ویژگی این بازار است.

بازار نو راسته فرعی می باشد که از دروازه اصفهان آغاز و تا چهارراهی که کاروانسرای گمرک در قسمت جنوب شرقی آن قرار دارد ادامه می یابد. این بازار بسیار طولانی بوده و کالا های گوناگونی در آن به فروش می رسد. این بازار را میرزا یوسف اشرفی مازندرانی که از وزرای ایالت فارس در دوره قاجار بوده است بنا کرده و با اتصال آن به راسته شمالی بازار وکیل باعث گسترش و توسعه بازار وکیل شده است.

دیگر بخش ها

قسمت جنوبی راسته شمالی ـ جنوبی جزو راسته های اصلی و پر رفت و آمد بازار وکیل می باشد که به راسته بزازان معروف بوده و محلی برای خرید و فروش پارچه فروش ها به شمار می آید. این راسته از چهار سوق آغاز می شود و به گوشه جنوبی سرای مشیر پایان می یابد. در میانه بازار بزازان و در قسمت غربی آن بازار شمشیر گران واقع شده که دارای ۲۲ باب حجره می باشد که امروزه محل فروش دست بافته های عشایر می باشد. این راسته در ورودی کاروانسرای وکیل قابل دسترسی بوده و امروزه به سرای فیل شهرت پیدا کرده است. بازار شمشیر گرها جنب ورودی مسجد وکیل قرار داشته که بیشتر بازاریان برای رفتن به مسجد از این بازار عبور می کنند.

چهار سوق بازار وکیل در گذشته محل قرار گاه اصنافی بود که راسته خاصی را در دست داشته و محل کسب عمومی صنف تلقی میشد. چهار سوق بازار وکیل خاص ترین بخش بازار به شمار می رود که در تقاطع راسته های اصلی شمالی ـ جنوبی و شرقی ـ غربی قرار دارد در گذشته در مرکز این چهار سوق حوضی از جنس مرمر وجود داشته که امروزه به دلیل تغییرات ایجاد شده و کاهش سطح اختلاف بازار با خیابان این حوض تخریب شده است.

در ادامه

راسته اصلی شرقی ـ غربی به دو قسمت شرق و غرب تقسیم شده که در بین آن ها چهار سوق قرار دارد. راسته شرقی یا راسته علاقه بندها که در شرق چهار سوق قرار دارد دارای ۱۹ طاق و ۳۸ باب حجره می باشد که محل فروش و تولید انواع نخ ، روبان و نوار ابریشمی بوده و امروزه قالی فروشان و عطاری ها در آن مشغول به کار هستند. در غرب چهار سوق راسته ترکش دوزان قرار دارد که  شامل ۱۱ طاق و ۲۰ باب مغازه می باشد و محل فروش انواع فرش های ایرانی دست باف و زیرانداز است.

آدرس بازار وکیل : شیراز ، خیابان زند ، بازار وکیل

شما می توانید برای اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی شیراز و رزرو خدمات گردشگری ، با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی با شماره های ۲۶۷۱۲۷۳۱ و ۳ تماس حاصل فرمایید.

Vakil Bazaar Shiraz
بازار وکیل شیراز
بازار وکیل شیراز
بازار وکیل شیراز
Vakil Bazaar Shiraz
Vakil Bazaar Shiraz

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
اطلاعات کامل ارگ کریم خان شیراز
نوشتهٔ بعدی
آب انبار وکیل شیراز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید