دروازه قرآن شیراز             Darvazeh Ghoran Shiraz

یکی دیگر از جاذبه های توریستی شیراز ، دروازه قرآن شیراز ( DARVAZEH GHORAN SHIRAZ ) می باشد که در ورودی این شهر در دوره عضدالدوله دیلمی که از معروفترین امیران بود بنا شده است. این دروازه قدیمی از آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری ایران به شمار می رود که در بخش شمالی شیراز واقع شده است.

این دروازه به دلیل قرآنی که بر روی آن گذاشته شده بود تا مسافران از زیر آن رد شده و سفر سلامتی را داشته باشند به این اسم ناگذاری شده است. حافظیه ، باغ گیاه شناسی ارم ، لونا پارک شیراز و پارک کوهپایه از دیدنی های اطراف DARVAZEH GHORAN SHIRAZ به شمار می آید.

با ما همراه باشید تا اطلاعاتی را درباره جاذبه های توریستی شیراز و جاذبه های گردشگری ایران در اختیار شما قرار دهیم.

موقعیت

دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز

شهر شیراز در گذشته دارای ۶ دروازه بوده که در حال حاضر بجز دروازه قرآن شیراز دروازه دیگری در شهر باقی نمانده است. دروازه اصفهان، دروازه سعدی، دروازه قصابخانه، دروازه کازرون، دروازه شاه داعی الی اله از پنج دروازه دیگر شهر به شمار می روند. این دروازه در طول زمان خراب شده. تا زمان کریم خان زند که بازسازی شد.

شهر شیراز که به عروس شهر های جنوب معروف است دارای چند ورودی می باشد. بر سر یکی از این ورودی ها راهی که اصفهان را به مرودشت و فیروز آباد مرتبط می کند دروازه ای با نام دروازه قرآن توجه شما را به خود جلب می کند که در بین کوه های باباکوهی و چهل مقام و بر روی تنگه الله اکبر قرار گرفته و به دلیل قرآنی که بر بالای دروازه قرار گرفته است به آن دروازه قرآن می گویند که در گذشته به طاق قرآن معروف بوده است.

اهمیت

پس از بازسازی قرآنی که معروف به قرآن هفده من بود و به خط سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری نوشته شده بود بر بالای دروازه قرار گرفت. این قرآن اکنون در موزه پارس شیراز نگهداری می شود. لازم به ذکر است که این دروازه در سال ۱۳۱۵ با بمب خراب شد. و مجددا در سال ۱۳۲۸ توسط حسین ایگار بازسازی شد. در اتاق های کناری دروازه ایگار و همسرش به خاک سپرده شده اند.

بوستان خواجوی کرمانی که درست در مقابل و کنار دروازه قرآن شیراز قرار دارد مقبره خواجوی کرمانی و تعدادی غار را در خود جای داده است. همچنین مقبره حافظ شیرازی در فاصله ای کمتر از هزارمتر از دروازه قرآن واقع شده است. بوستان های واقع شده در کنار دروازه قرآن بسیار زیبا و با صفا بوده و همچنین دروازه قرآن در شب به دلیل چراغانی های رنگارنگ بسیار دلربا و چشم نواز می باشد.

تاریخچه

دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز

این دروازه برای اولین بار در دوره عضدالدوله دیلمی ساخته شد تا مسافران از زیر آن عبور کرده و سلامت به مقصد برسند. سپس در دوران زندیه این دروازه بازسازی و اتاقی بالای آن اضافه شد. که در آن دو جلد قرآن بزرگ و نفیس که با خط سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری نوشته شده بود گذاشته شد. این دو قرآن به قرآن هفده من معروف بوده و در حال حاضر در موزه پارس نگداری می شوند. هر کدام از این قرآن ها شامل ۱۵ جزء بوده و مردم در گذشته معتقد بودند که کل این قرآن هفده من و یک صفحه از آن هم هفده من می باشد که این از معجزات قرآن به شمار می رفت.

معماری DARVAZEH GHORAN SHIRAZ طاقی شکل و مزین به تعدادی از آیات قرآن کریم می باشد. در گذشته در قسمت بالایی دروازه قرآن اتاقی با پنجره های مشبک وجود داشته است. دروازه قرآن در گذشته یک بار تخریب و دوباره ساخته شده که دروازه کنونی بزرگتر از دروازه تخریب شده می باشد. دو ورودی کوچک در دو سمت آن ساخته شده که در اتاق مستطیل شکل بالای آن قرآن قرار دارد. نمای بالای دروازه با کاشیکاری های هفت رنگ تزئین شده است.

در دوره قاجار به دلیل زلزله های متعدد دچار صدمات زیادی شد که بعدها توسط محمد زکی خان نوری بازسازی شد. در گذشته رسم بر این بود که مردم اولین روز هر ماه از زیر این طاق عبور می کردند. شهردار وقت شیراز به دلیل سهل انگاری باعث تخریب این دروازه شد. سرانجام در سال ۱۳۲۸ یکی از بازرگانان به نام شیراز حاج حسین ایگار. که به اعتماد التجار مشهور بود با فاصله اندکی از دروازه قدیمی ساخته شد.

ساختار و نما
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز

ساختار و نمای دروازه قرآن شیراز در دو شکل اولیه و بازسازی شده آن متفاوت بود. دروازه قرآن در ابتدا ساختاری بسیار ساده داشته. اما به مرور که بر روی آن بازسازی هایی انجام شد دارای نقش و نگارهایی زیبا شد. دروازه جدید دارای دهانه ای بزرگتر بوده و قوس آن تیزتر است. دو ورودی کوچکتر در کنار دهانه اصلی قرار گرفته است.

بر فراز این دو ورودی و همچنین بر فراز دهانه اصلی اتاق هایی ساخته شده است. بر دیواره های این ساختمان آیاتی نورانی از قرآن به خطر نسخ و ثلث نوشته شده. در بخش شمالی این دروازه آیه انّ هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم که آیه ۹ سوره اسرا می باشد نوشته شده. و در بخش جنوبی این دروازه آیه قل لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی… که آیه ۸۸ سوره اسرا می باشد حک شده است.

همچنین در قسمت غربی دروازه آیه انّا نحن نزّلنا الذّکر و در قسمت شرقی آن آیه و انّا له لحافظون آیه ۹ سوره حجر حک شده است.

در آخر

در تاریخ ۵ فروردین سال ۱۳۹۸ هجری شمسی سیلاب بزرگی در این دروازه به راه افتاد که در این جریان هموطنان زیادی جان خود را از دست دادند. اما صدمه ای به دروازه قرآن وارد نشد. این سیلاب بزرگ در زمانی کمتر از ۱۰ دقیقه از ارتفاعات تنگ الله اکبر شروع شده و در دروازه قرآن شیراز که ورودی شهر می باشد باعث خسارت های سنگین به جان و مال مردم شد.

آدرس دروازه قرآن شیراز: استان فارس ، خیابان شیراز ، ورودی شهر شیراز ، دروازه قرآن DARVAZEH GHORAN SHIRAZ

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دروازه قرآن شیراز به سایت ما مراجعه کنید و همچنین برای رزرو تورهای شیراز و تورهای ایران با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی و با شماره های ۳۳ و ۲۶۷۱۲۷۳۱ تماس بگیرید.

DARVAZEH GHORAN SHIRAZ
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز
DARVAZEH GHORAN SHIRAZ
دروازه قرآن شیراز
DARVAZEH GHORAN SHIRAZ

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
هتل بزرگ 2 تهران
نوشتهٔ بعدی
مسجد سلیمانیه استانبول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید