مسجد وکیل شیراز                vakil mosque shiraz

مسجد وکیل شیراز یا مسجد سلطانی شیراز ( Masjed Vakil Shiraz یا vakil mosque shiraz ) یکی دیگر از جاذبه های توریستی شیراز می باشد. هنگام رفتن به شیراز حتما سری به محله درب شاهزاده بزنید. در این محله دیدنی های توریستی بسیاری در انتظار شما هستند. مسجد وکیل شیراز یکی از این جذابیت ها می باشد که در این محل واقع شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی شیراز و دیگر جاذبه های گردشگری ایران با ما همراه باشید.

این مسجد که به مسجد سلطانی شیراز هم معروف است در دوره حکومت زندیه به دستور کریم خان زند ساخته شد. در مجاورت این بازار حمام وکیل و بازار وکیل قرار گرفته اند. که در کنار یکدیگر مجموعه زندیه را تشکیل می دهند. شما با رفتن به بخش غربی بازار و عبور از راسته شمشیرگرها می توانید خود را به مسجد برسانید. همچنین با طی کردن ۱۰۰ متر دیگر می توانید به حمام وکیل برسید.

نوع معماری، بزرگی و سبک این مسجد باعث شده تا در بین توریست ها و گردشگران محبوبیت زیادی داشته باشد. و علاوه بر آن در تاریخ 11 تیر 1311 در لیست آثار ملی به ثبت برسد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هتل های شیراز و دیگر هتل های ایران با همکاران ما تماس بگیرید. و یا به بخش هتل ها در سایت مراجعه نمایید.

مسجد وکیل شیراز
ورودی مسجد سلطانی vakil mosque shiraz

تاریخچه

در این قسمت به تاریخچه ای در مورد مسجد وکیل شیراز می پردازیم با ما همراه باشید. کریم خان زند در دوره حکمرانی خود دستور ساخت بناهای بسیاری را صادر کرد. که مسجد سلطانی شیراز یکی از این بناها می باشد. دلیل توجه کریم خان به شیراز و ساخت بناهای متعدد در آن این بود که شیراز پایتخت فرماندهی او به شمار می رفت.

از معروف ترین بناهای ساخته شده آن دوره مسجد وکیل، حمام وکیل و بازار وکیل می باشد. که مجموعه وکیل نام گرفتند. بر اساس اسناد و مدارک موجود مسجد در سال 1187 قمری بنا شده است. بر اساس اطلاعاتی که باستان شناسان و مورخان بیان می کنند. سازندگان مسجد همزمان با ساخت این بنا در حال ساخت میدان و بازار هم بودند.

این مسجد زیبا و منحصر بفرد در زمان حکومت فرمانفرما مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. همچنین بعد از سال ها طاق های مسجد توسط اداره حفاظت آثار باستانی مورد بازسازی قرار گرفت. و علاوه بر آن بعد از انقلاب هم مبالغی برای بازسازی vakil mosque shiraz در نظر گرفته شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد رزرو هتل های شیراز و دیگر هتل های ایران با مشاوران ما تماس بگیرید.

مسجد وکیل شیراز
طاق های مسجد سلطانی vakil mosque shiraz

معماری

مسجد سلطانی شیراز دارای 11 هزار متر مربع مساحت و 8660 متر مربع زیر بنا می باشد. در ادامه به اطلاعاتی در مورد مساحت و زیر بنای مسجد می پردازیم. طول و عرض بیرونی مسجد به ترتیب ۱۲۰ و ۸۰ متر می باشد. علاوه بر آن مساحت منحصر به مسجد 9600 مترمربع است. صحن و سرا، شبستان ها و رواق ها هم به ترتیب دارای ۳۰۰۰متر و ۵۰۰۰ متر مربع مساحت هستند.

نام و نشانی دقیقی از معمار مسجد در دست نمی باشد. اما فرصت الدوله شیرازی نام میرزا نصیر را که یکی از اجداد خود معرفی می کند. به عنوان معمار و طراح مسجد گفته است. در آن دوران میرزا نصیر حکیم باشی کریم خان بوده. به همین سبب این موضوع که او طراح مسجد بوده است هنوز دچار ابهام می باشد.

ایوان و شبستان

این مسجد دارای دو ایوان و دو شبستان در ضلع جنوبی و شرقی می باشد. از بخش ها مختلف بنا می توان به ورودی، دالان، حیاط، شبستان بزرگ و شبستان زمستانی، محراب و… اشاره کرد. تمامی بخش های این مسجد از جذابیت و زیبایی خاص خود بهره مند هستند. اما سه طاق آن دارای زیبایی است که نگاه هر بیننده ای را به خود خیره می کند. این طاق ها شامل طاق سر در ورودی، طاق مروارید و طاق ورودی به شبستان بزرگ هستند.

همچنین مسجد وکیل شیراز دارای کاشی کاری ها و تزئیناتی خیره کننده می باشد. در این نا از طراحی ها و نقوش خاصی استفاده شده است. بافت معماری مسجد سنتی بوده که در کنار رنگ ها و هنرهای متنوع آن دوره ترکیبی فوق العاده را به وجود آورده است. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تورهای شیراز و دیگر تورهای ایران با همکاران ما تماس بگیرید. و یا به بخش تورها در سایت مراجعه کنید.

Masjed Vakil Shiraz
ورودی مسجد سلطانی vakil mosque shiraz

بیشتر بدانید

یکی از موضوعاتی که مسجد وکیل شیراز بیش از هر چیز دیگری به آن اهمیت می دهد مردم واری است. بزرگ ترین و مهم ترین تفاوت این مسجد با سایر مساجد نداشتن گنبدخانه می باشد. علاوه بر آن در این مسجد مناره ای توجه شما را به خود جلب نمی کند. استفاده نکردن از گنبد و مناره در ساخت بنا باعث شده تا فضا برای مردم صمیمانه تر باشد.

در دوره زندیه و حکومت کریم خان کشور از غنیمت های هندی اشباع بود. در این صورت او می توانست مسجدی مجلل و با شکوه بسازد. اما تصمیم او بر این بود که مسجدی ساده بنا کند. در زمان ساخت مسجد کریم خان برای انرژی دادن به کارگران نوازندگانی را پیش آن ها فرستاد. تا از نواختن موسیقی آن ها لذت ببرند و به تبعیت از آن سرعتشان برای ساخت مسجد بالا برود.

کلیه شبستان های موجود در مسجد که به آن ها اشاره شد دارای یک متراژ هستند. از نظر کریم خان یکسان بودن مساحت شبستان ها به این معنی بود که تفاوتی بین پادشاهان و مردم نیست. او با این کار ها قصد داشت خود را به مردم نزدیک کند. و رابطه ای صمیمی تر را شکل دهد. لازم به ذکر است که با سیاست های به کار گرفته شده توسط کریم خان ساخت این مسجد زیبا تنها دو سال طول کشید.

همکاران ما آماده راهنمایی شما عزیزان در زمینه رزرو هتل های شیراز و تورهای شیراز می باشند. همچنین شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از دیگر هتل های ایران و تورهای ایران با مشاوران ما در تماس باشید.

مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز Masjed Vakil Shiraz

بخش های مختلف

در این قسمت به بخش های مختلف مسجد سلطانی شیراز می پردازیم. اولین قسمتی که شما در این مسجد به آن برخورد می کنید بخش ورودی آن می باشد. ورودی مسجد در راسته بازار شمشیرگرها قرار گرفته است. که دارای دو در با ارتفاع ۸ متر و عرض ۳ متر می باشد. اگر هنگام گذر از ورودی سر خود را بالا بگیرید. چشمان شما خیره به کاشی کاری های سقف خیره خواهد ماند. بعد از گذر از ورودی وارد دالانی ۸ ضلعی می شوید.

در این دالان دو راهرو در چپ و راست می بینید. که با پیش رفتن از این مسیرها به صحن می رسید. بر سر در مسجد کتیبه ای توجه شما را به خود جلب می کند. این کتیبه با کاشی طراحی شده که بر روی آن آیات قرآنی با خط نسخ به زیبایی خطاطی شده است. که تاریخ حک شده بر روی آن نشان می دهد. این کتیبه در سال 1306 قمری ساخته شده است. همچنین کتیبه دیگری هم بر بالای این کتیبه نصب شده است. برخی از این کاشی کاری ها براثر زمین لرزه تخریب شده اند که در دوره قاجارمورد بازسازی قرار گرفته اند.

از دیگر بخش های مسجد وکیل شیراز می توان به حیاط و حیاط خلوت آن اشاره کرد. حیاط دارای شکلی مربع مستطیلی می باشد که با سنگ فرش هایی زیبا پوشیده شده است. متراژ حیاط 60 در 65 بوده که حوضی بزرگ 40 در 5 متری در وسط آن قرار گرفته است. در قسمت شمال شرقی هم حیاطی کوچک تر قرار دارد. که حوض سنگی با متراژ 12 در 7 متر را در خود جای داده است.

بخش های دیگر

طاقی در بخش شمالی مسجد وکیل شیراز ( Masjed Vakil Shiraz ) قرار گرفته که به ایوان شمالی یا طاق مروارید معروف شده است. ارتفاع این طاق 20 متر و عرض آن 12 متر می باشد. در این ایوان سه طاق نمای کوچک قرار دارد که از طریق یکی از آن ها می توان به حیاط مسجد وارد شد. از طراحی های طاق مروارید می توان به کاشی های هفت رنگ به کار رفته در ساخت سقف اشاره کرد. همچنین این طاق دارای نقاشی هایی از گل و گیاهان هندی بر دیوارهای خود می باشد.

این ایوان منحصر بفرد دارای دو کتیبه می باشد که بر روی یکی از آن ها آیات قرآنی به خط ثلث با رنگ سفید بر روی آن حک شده است. و بر روی کتیبه دیگر اسم فتحعلی شاه توجه شما را جلب می کند. بعد از ایوان شمالی به ایوان جنوبی می رسیم. که درست در مقابل طاق مروارید اما در ضلع جنوبی مسجد واقع شده است. این ایوان دارای ۴ طاق نما می باشد. که در طراحی و تزئین دیوارها از کاشی های هفت رنگ استفاده شده است.

در این ایوان هم مانند ایوان شمالی دو کتیبه موجود است. که قدمت آن مربوط به دوره قاجار می باشد. بر روی این کتیبه تاریخ های 1243 و 1244 کنده کاری شده است. در ادامه به توضیحاتی در مورد شبستان جنوبی مسجد خواهیم پرداخت با ما همراه باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هتل های شیراز با همکاران و مشاوران ما تماس بگیرید.

Masjed Vakil Shiraz
فضای داخلی مسجد وکیل شیراز Masjed Vakil Shiraz
در ادامه

همانطور که در ابتدا گفتیم مسجد سلطانی شیراز دارای دو شبستان یکی در جنوب و دیگر در شرق مسجد است. شبستان جنوبی با ابعادی 36 در 75 در زیر طاق جنوبی واقع شده. که کارگران از تخته سنگ هایی بزرگ و صاف برای ساخت کف شبستان بهره برده اند. همچنین برای ساخت گنبد شبستان از آجر استفاده کرده اند. این شبستان دارای 13 دهنه در طول و 5 دهنه در عرض خود می باشد. علاوه بر آن دارای 48 ستون منحصر بفرد است. که ارتفاع هر یک از آن ها به 5 متر می رسد.

بعد از ستون ها به منبر شبستان میرسیم که در ساخت آن ها از سنگ مرمر استفاده شده است. این منبر دارای 14 پله می باشد که در دو طرف آن گل هایی با زیبایی تمام طراحی شده است. برخی می گویند سنگ های مرمر استفاده شده در ساخت منبر را به دستور کریم خان زند از مراغه آورده اند. محراب در سمت راست منبر قرار گرفته است. که دارای طراحی خیره کننده می باشد.

بر روی کاشی کاری های محراب با خط کوفی عبارت یا علی به زیبایی حک شده است. در اطراف محراب با خط ثلث و رنگ سفید کتیبه ای قرآنی قرار گرفته است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی شیراز و دیگر جاذبه های گردشگری ایران با ما همراه باشید.

مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز Masjed Vakil Shiraz
توضیحات بیشتر

علاوه بر آنچه که گفته شد در قسمت غربی حیاط مسجد وکیل شیراز 11 طاق نما وجود دارد. که بر فراز آن ها نام های خدا به گونه ای زیبا حک شده است. همچنین بر فراز طاق ششم یک آیه قرآنی به خط نسخ نوشته شده است. بخش شرقی مسجد نیز به همین ترتیب و قرینه با بخش غربی طراحی و ساخته شده. همچنین در پشت هر دو طاق نما رواقی کوچک ساخته شده است.

در آخر می رسیم به شبستان زمستانی مسجد که در پشت رواق شرقی قرار گرفته است. این شبستان دارای ۴ دهنه می باشد. همچنین 12 ستون در این شبستان وجود دارد که ارتفاع هر یک از آن ها به 5 متر می رسد. در قسمت ورودی این شبستان کتیبه هایی وجود دارد که آیات قرآنی به خط نسخ و ثلث بر روی آن ها نقش بسته اند.

مسجد سلطانی
هنرهای کاشی کاری مسجد وکیل شیراز Masjed Vakil Shiraz
تزئینات و هنرهای به کار رفته

مسجد وکیل شیراز دارای تزئینات و کاشی کاری های خیره کننده می باشد. که توسط هنرمندان خبره آن زمان طراحی شده است. در ادامه درباره برخی از این طراحی های زیبا توضیحاتی را ارائه می دهیم. یکی از این تزئینات منحصر بفرد حجاری های ستون ها می باشد. که زیبایی خیره کننده را به آن ها بخشیده است.

در این مسجد زیبا شما به هر طرف که نگاه کنید کتیبه هایی فوق العاده توجه شما را به خود جلب می کنند. بر روی این کتیبه ها با خطوط نستعلیق، نسخ و ثلث آیات قرآنی به شکلی زیبا نوشته شده اند. همچنین این نوشته ها ظرافت خاصی به بخش های مختلف مسجد بخشیده اند. کاشی کاری از دیگر طراحی های به کار رفته در معماری این بنا می باشد.

در بسیاری از بناهای قدیمی که مذهبی می باشند طراحی با کاشی وجود دارد. در این نوع طراحی بیشتر از کاشی های هفت رنگ استفاده می شود. که این رنگ ها خود روحی دیگر به بنا می بخشد. از این هنر در تزئینات ایوان های شمالی و جنوبی بهره گرفته شده است.

با توجه به آنچه که گفته شده است این بنا در ابتدا دارای کاشی کاری نبوده است. بعد از دوره زندیه دو زلزله شدید در شیراز رخ می دهد که باعث تخریب شدن بنا می گردد. بعد از گذشت سال ها هنگام مرمت و بازسازی از هنر کاشی کاری برای روح بخشیدن به مسجد بهره می گیرند. آخرین هنر به کار رفته در تزئین مسجد هنر میناکاری است. که شما می توانید این هنر را با رنگ های سبز و قرمز در سراسر مسجد تماشا کنید.

و در آخر

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مسجد سلطانی شیراز ، دیگر جاذبه های توریستی شیراز و رزرو هتل های شیراز با همکاران ما در تماس باشید. و یا به بخش جاذبه ها و هتل ها در سایت مراجعه نمایید.

آدرس مسجد وکیل شیراز : شیراز، خیابان آیت الله طالقانی، غرب بازار وکیل، مسجد وکیل.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مسجد وکیل شیراز به سایت ما مراجعه کنید و همچنین برای رزرو تورهای شیراز و تورهای ایران با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی و با شماره های ۳۳ و ۲۶۷۱۲۷۳۱ تماس بگیرید.

مسجد سلطانی
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
Masjed Vakil Shiraz
Masjed Vakil Shiraz
Masjed Vakil Shiraz
Masjed Vakil Shiraz
Masjed Vakil Shiraz
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز
مسجد سلطانی
مسجد سلطانی
مسجد سلطانی
مسجد سلطانی
مسجد سلطانی
مسجد سلطانی
Masjed Vakil Shiraz
مسجد سلطانی

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
عمارت کلاه فرنگی شیراز
نوشتهٔ بعدی
هتل وودلندز ریزورت پاتایا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید