کاخ توپکاپی استانبول     TOPKAPI PALACE       

این مطلب در مورد کاخ توپکاپی استانبول می باشد. کاخ توپ کاپی استانبول با نام لاتین topkapi palace istanbul که امروزه بعنوان کاخ موزه توپکاپی استانبول نیز شهرت دارد. کاخ توپکاپی از زیباترین دیدنی هایی است که در سفرتان به استانبول باید از آن دیدن کنید. کاخ توپ کاپی با قدمتی تاریخی و کهن بسیار چشم نواز و زیبا و شگفت انگیز طراحی و ساخته شده است. topkapi palace.

در این مطلب در مورد یکی دیگر از جاذبه های گردشگری استانبول از بین جاذبه های گردشگری ترکیه صحبت خواهیم کرد. در مورد topkapi palace istanbul باید بدانید که این کاخ یکی از بناهای کهن کشور ترکیه است که از زمان امپراتوری عثمانی به جا مانده است. این کاخ از بناهایی می باشد که می توان نظیر آنرا در هر کشور و منطقه ای یافت. منظورم بناهایی است که بعنوان نماد یک منطقه ، یک کشور و یا حتی یک تمدن شناخته می شوند.

زیبایی و عظمت این بنا، به همراه چشم انداز بی نظیر آن، رؤیایی و شگرف است. از بیرون نیز، از فاصله ای دورتر ، قابل رؤیت است و از هر طرف و از هر فاصله ای که دیده شود، چشم نواز و با شکوه جلوه می کند. حتما در سفر به ترکیه این بنا را ببینید و لذت ببرید.

کاخ توپ کاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول از جاذبه های توریستی استانبول

کمی در مورد تاریخچه

کاخ توپکاپی استانبول در حدود سده های پانزده تا نوزده میلادی ، به دستور سلطان محمت دوم بنا نهاده شده است. این کاخ با عنوان کاخ جدید جدید نیز می نامیده اند. قبل از ساخته شدنش، کاخی  که امروزه در میدان بایزید استانبول قرار دارد و بعنوان دانشگاه استانبول تغییر کاربری داده، بعنوان کاخ سلطنتی استفاده می شده است.

آن کاخ قدیمی و دانشگاه امروزی، پس از ساخته شدن کاخ توپکاپی ، بعنوان کاخ قدیمی و این بنای تازه ، کاخ جدید نامیده شد که سلطان محمت دوم ، به آن نقل مکان کرد و از آن روز بعنوان مرکز حکومت عثمانی شناخته شد.

در زبان ترکی توپکاپی، معنی دروازۀ توپها را میدهد. و باید بدانید که دلیلی که این کاخ ، به این نام نامگذاری شد این بود که، بر دروازه های آن توپهای جنگی بسیار بزرگی قرار داده شده بوده. شگفتی و زیبایی و عظمت و شکوه این کاخ، باعث شده تا در تمام جهان شناخته شده باشد و گردشگران ، از سرتاسر جهان، در زمان حضورشان در کشور ترکیه، حتما از این کاخ بی نظیر ، دیدن می کنند.

موقعیت و مکان

topkapi palace istanbul در یکی از کهن ترین مناطق شهر استانبول قرار گرفته است. یعنی در شبه جزیرۀ این شهر. در جایی بین دریایی مرمره و تنگۀ بسفر، و همچنین در حاشیه شاخ طلایی. این موقعیت یعنی منظرۀ بی نظیر و زیبایی که از داخل این کاخ کهن، قابل رؤیت است. همچنین این محل استقرار باعث شده تا کاخ توپکاپی استانبول از بسیاری از قسمت های شهر دیده شود.

این موقعیت در شهر استانبول ، این کاخ را بعنوان یکی از منظره های شهر نیز، قرار داده است. پس اگر به این شهر زیبا و توریستی سفر کردید، علاوه بر اینکه از طبیعت این شهر لذت می برید. و ضمن اینکه به خرید در این شهر می پردازید و در کنار اینکه، به سایر بناها و دیدنی های این شهر سری می زنید، به این کاخ نیز بروید و از دیدن آن لذت ببرید.

کار ساخت این کاخ عظیم، در قرن 15 میلادی آغاز شده و تا قرن نوزده ادامه داشت. در همان ابتدا با آماده شدن ساختمان اصلی سلطان محمت فاتح به این کاخ آمد و پس از او ، هر پادشاهی بر اساس نوع نیاز خود، قسمتی و ساختمانی را به این کاخ اضافه کرده است. تا در نهایت به تکمیل شد.

در زمانی که این کاخ تکمیل شد، مساحتی در حدود هفتصد هزار مترمربع داشته است اما امروزه این کاخ با تمام متعلقاتش حدود 80 هزار مترمربع مساحت دارد. امروزه از کاخ توپکاپی بعنوان موزه استفاده می شود تا علاوه بر ساختمان آن که دیدنی است، از فضای داخلی نیز استفاده ای مناسب در ضمینه ی معرفی قدمت کشور ترکیه و جذب توریست انجام پذیرد.

کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول از جاذبه های توریستی استانبول

قسمتهای داخلی

کاخ توپکاپی استانبول ، محل استقرار سلطان و خانوادۀ وی بوده است و از این جهت خانۀ سلاطین بوده است. هر سلطان در زمان حکومت و استقرار خود در این کاخ، سالنی و یا ساختمانی جدید را به این مجموعۀ عظیم اضافه می کرده است.

این کاخ دارای ساختمانها و سالن ها و فضاهای مختلفی بوده است که هر کدام کاربری مخصوص خود را داشته است. یکی ساختمان اداری بوده، یکی فضای آموزشی و دیگری ساختمان هنر. در کل هر ساختمان و بنا و قسمتی ، استفاده و کاربرد خاصی داشته است.

کاخ توپ کاپی استانبول ، به شکلی است که ساختمانهای آن گرد یک حیاط ساخته شده اند. برای ورود به این مجموعه ، دروازه های مختلفی نیز وجود دارد که برای ورود به این مجموعه ساخته شده بوده است.

یکی از این دروازه ها به مسجد معروف ایاصوفیه وارد می شده است. باید بدانید که مسجد ایاصوفیه نیز جزوی از این مجموعه بوده است. بر جلوی دروازه های آن نیز توپهای جنگی بزرگی وجود داشته است. که وجود این توپ ها نیز ، دلیل نامگذاری این کاخ بزرگ بوده است.

بیشتر بدانید

پس از قرنها، و پس از تاسیس جمهوری ترکیه امروزی توسط آتاترک ، کاخ توپ کاپی استانبول ، تغییر کاربری پیدا کرد و بعنوان موزه به کار خود ادامه داد. امروزه این کاخ ، کاخ موزۀ توپکاپی استانبول نیز نامیده می شود. این موزه توسط وزارت فرهنگ و گردشگری کشور ترکیه اداره می شود. این موزه بعنوان یکی از بزرگترین موزه کاخهای جهان شناخته می شود.

در اصطلاح، موزه کاخ به موزه ای گفته می شود که قبلا موزه بوده است، اما این روزها بعنوان موزه، هم بنای آن در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می گیرد و هم از فضای داخلی آن بعنوان نمایش آثار باستانی و دست ساز و یا اسناد و مدارک قدیمی، استفاده می شود.

موزۀ توپکاپی به دلیل اینکه از ساختمانهایی تاریخی تشکیل شده و به دلیل اینکه معماری آن بی نظیر و مثال زدنی است. بیش از سیصد هزار سند در این مجموعه نگهداری می شود و برا اساس موارد مذکور، این موزه از بزرگترین کاخ موزه های جهان شناخته می شود.

این مجموعه ، بعنوان کاخ موزه ، برای بازدید همگان آماده شده است. و در سالن ها و قسمت های مختلف آن، گرچه تزئینات و لوازمی وجود ندارد. اما خود بناها بعنوان موزه استفاده می شود. از طرف دیگر در برخی از ساختمان ها نیز، خزانه ها و وسایلی از گذشته قرار داده شده است.

topkapi palace istanbul
کاخ توپکاپی استانبول از جاذبه های توریستی استانبول

دروازه ها و حیاط ها

در مورد کاخ توپ کاپی استانبول گفته بودم که ساختمانهای آن حول یک حیاط ساخته شده اند و از طریق تعدادی دروازه، می توان به این مجموعه وارد شد. در مورد نوع معماری آن نیز باید بدانید که این معماری و نوع ساخت، حال هوای خاورمیانه ای دارد.

تعداد زیاد دروازه ها، نوع خاصی از معماری را پیش رویتان قرار خواهد داد که برای هر بازدید کننده ای زیبا و شگفت انگیز است. با ورود از دروازۀ سلاطین به قسمتی خواهید رسید که توسط چهار معبر ، به چهار حیاط خواهید رسید.

در اطراف هر یک از این حیاط ها ساختمانهایی ساخته شده اند که کاربری های متفاوت و معماری های متفاوتی دارند. تمام این ساختمانها در اطراف خود باغها و میدانهایی زیبا را دارند. گرچه تمام معماری ها، در طی حدود 4 قرن ساخته و تکمیل شده اند، اما سبک یکسانی دارند.

دروازۀ اول ، حیاط اول

اولین دروازه از کاخ توپکاپی استانبول ، همایون نام دارد. ما در ایران و در شهر تهران خیابانی با نام باب همایون را داریم. شاید این نام از همین جا آمده باشد، اما در این کاخ زیبا نیز این نام وجود دارد. این دروازه به حیاطی می رسد که اولین حیاط این مجموعه است.

در این حیاط میدانی وجود دارد که نام آن آلای ( alay ) می باشد. این حیاط به حیاط سپاه نیز نامیده می شود. این حیاط در سمت میدان سلطان محمت و مسجد معروف و بزرگ ایاصوفیه قرار دارد. در اطراف هر حیاط یا هر میدانی که در آن قرار دارد، ساختمانهایی ساخته شده است.

ساختمانهای این حیاط شامل کلیسای هاگیا ایرنه ( hagia irene )، ضرابخانه ، نانوانی ، انبار چوب ، بیمارستان و چند بنای دیگر می باشد. باید بدانید که تمامی حیاطها و میدانها ، با گیاهان و گلها به شکلی بسیار زیبا و چشم نواز ، آراسته شده اند.

بین دروازۀ اول و دوم، قسمتهایی وجود دارد که امروزه از آنها برای بلیط فروشی استفاده می شود. رستورانی نیز در این قسمت ایجاد شده است تا بتوانید در بازدید از کاخ توپ کاپی ، نهایت لذت را ببرید.

کاخ توپ کاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول از جاذبه های توریستی استانبول
دروازۀ دوم ، حیاط دوم

دروازۀ دوم به حیاطی ختم می شود که در آن میدان دیوان قرار دارد. این میدان با نام میدان عدالت نیز شهره است. این دروازه با نام دروازۀ سلام مشهور بوده است. همچنین این دروازه دو برج نگهبانی نیز دارد. دلیلی که برای نامگذاری دروازۀ سلام بیان شده، قانونی است که وجود داشته است. و آن قانون این است که، افراد در زمان رسیدن به این دروازه ، باید به سلطان سلام می کرده اند.

 جالب است بدانید که، تنها سلطان و خدمه اش حق عبور از این دروازه را داشته اند و دیگران برای ورود به محوطۀ حیاط دوم و میدان دیوان، باید از مسیرهای دیگر وارد می شده اند. در حول این حیاط و میدان عدالت، ساختمانهایی بوده است که بیشتر ساختمانهای اداری بوده اند. در اصل این حیاط مرکز اداری حکومت بوده است.

در این مرکز اداری، در سالهایی که این کاخ، مرکز حکومت بوده است، جلسات حکومتی بسیاری برگزار شده است. و این مکان مرکز ادارۀ امپراطوری عظیم عثمانی بوده است. در مجاورت ساختمان دیوان، برجی با نام برج عدالت قرار دارد که مکانی بوده است که می توانستند از آن سواحل اطراف خلیج را ببینند.

بعد از اتاق دیوان، گنجخانۀ شاه قرار داشته است و ورودی حرمسرای سلطان نیز در پشت همین بنای ساختمان دیوان قرار داشته است. امروزه این قسمت، از جالبترین قسمتهای کاخ موزه توپکاپی استانبول می باشد.

دروازۀ سوم ، حیاط سوم

دروازۀ سوم از کاخ توپکاپی استانبول دروازۀ سعادت نامگذاری شده است. دلیل این نامگذاری برگزاری جشنها در زمان پیروزی ها و خوشی ها و مناسبتها در حیاط مشرف به این دروازه بوده است. بله اتفاقات و مناسبتهای مهم در این حیاط جشن گرفته می شدند.

ساختمانهای اطراف این حیاط شامل اتاق مخصوص شاه، اندرونی شاه، خزانه داری اندرونی و چند بنای دیگر می باشد. در دوران مورات، یک مکتب خانه نیز در این حیاط ساخته شده است. در گوشه ای از این حیاط سالنی است که اشیاء مقدسی همچون یک دندان و یک موی پیامبر اسلام ص ، شمشیر خلفای اسلامی و سنگی متعلق به کعبه در آن نگهداری می شود.

دروازۀ سعادت از کاخ توپ کاپی استانبول توسط نگهبانانی محافظت می شده است و هیچکس بدون دستور مستقیم سلطان ، اجازۀ ورود نداشته است. سالنی مخصوص سخنرانی ، و ملاقات با میهمانان خارجی نیز در آن قرار دارد. این سالن از وسایل و دکوراسیونی بسیار زیبا و دیدنی برخوردار است. همچنین پشت این سالن،یک کتابخانۀ بزرگ قرار دارد که حتما سلطان و اطرافیانش از آن استفاده می کرده اند.

دروازۀ چهارم ، حیاط چهارم

چهارمین و آخرین حیاط ، شامل ساختمانهای مخصوص سلطان و باغهایی است که به شکلی شگرف طراحی شده اند. در این حیاط نمونه هایی بی نظیر و منحصر به فرد از معماری عثمانی را مشاهده خواهید کرد. اتاقهایی با سبکهای عثمانی و معماری استفاده شده در سازه های بغداد.

این حیاط در اصل باغ شخصی سلطان بوده است. باغهای این حیاط توسط گلهای لاله و گلهای سرخ نزئین شده اند. اتاقکهایی که در این حیاط ساخته شده اند ، با سبکهای مختلف معماری عثمانی ساخته شده اند.

در انتهای این حیات ، آخرین سازه های کاخ توپکاپی استانبول قرار گرفته است که عمارت مسیدیه ( Mecidiye Mansion ) و اتاق اسواب ( Esvab Room ) از جملۀ آنها هستند. در این اتاقها به صرف چای و قهوه می پرداخته اند.

کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول از جاذبه های توریستی استانبول
حرمسرا و اندرونی

در قسمتی از کاخ موزه توپکاپی استانبول ، اندرونی برای همسران و خانواده و هرمسرای سلطان وجود دارد. البته در ابتدا که سلطان محمت فاتح به این کاخ آمد، همسرانش در همان کاخ قبلی که کاخ قدیم نامیده می شده سکونت داشته اند.

بعدها سلاطین بعدی همسرانشان را به هرمسرای کاخ توپکاپی استانبول که کاخ جدید نامیده می شده آورده اند. آن کاخ قدیمی امروزه بعنوان دانشگاه استانبول فعالیت می کند. و هرمسرای کاخ جدید نیز بعنوان بخشی از موزه کاخ توپکاپی ، البته بصورت جداگانه و با ورودی جدا ، برای گردشگران آماده شده است.

تعداد همسران در هرمسرا گاهی به بیش از 450 همسر می رسیده است. همچنین اتاقهای مختلفی برای سلطان ، مادر سلطان و همسران و فرزندان او وجود داشته که تعدادشان حدود 400 اتاق می باشد.

آخرین توضیحات

در کاخ توپ کاپی استانیول که امروزه کاخ موزه توپکاپی استانبول است، از دوران سلاطین مختلف عثمانی لوازم و وسایل و جواهراتی باقی مانده که امروزه در کاخ موزۀ توپکاپی به بازدید عموم گزارده شده است. لوازم و جواهراتی تاریخی و کهن مانند الماسی 85 قیراطی، زمرد، خنجر توپکاپی ، تخت های پادشاهی، ظروف مختلف ، شعمدانی های طلا و وسایلی گوناگون که همگی دیدنی و زیبا هستند.

در کاخ توپکاپی استانبول ، امروزه مسجد و کافه و رستوران ایجاد شده تا در هنگام بازدید، امکانات رفاهی کاملی در اختیار بازدید کنندگان باشد. این کاخ همه روزه از ساعت 9 تا 17 باز است ، البته بجز سه شنبه ها. در تابستانها نیز با توجه به طولانی تر بودن روزها، ساعت کارش اضافه می شود.

در تعطیلات مذهبی نیز کاخ موزه توپکاپی تعطیل است.

آدرس کاخ توپکاپی استانبول : استانبول ـ خیابان دروازه همایون ،گلخانه پارک

شما می توانید برای اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی ترکیه و همچنین جاذبه ی توریستی استانبول و کاخ توپکاپی استانبول و رزرو تورهای ترکیه و بلیط استانبول و یا تورهای استانبول ، با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی با شماره های ۲۶۷۱۲۷۳۱ و ۳۳ تماس بگیرید.

topkapi palace istanbul
topkapi palace istanbul
topkapi palace istanbul
کاخ توپ کاپی استانبول
topkapi palace istanbul
کاخ توپ کاپی استانبول
کاخ توپ کاپی استانبول
کاخ توپ کاپی استانبول
topkapi palace istanbul
کاخ توپ کاپی استانبول
کاخ توپ کاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی استانبول
topkapi palace istanbul

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
پارک آبی اسپلش جانگل پوکت
نوشتهٔ بعدی
هتل اچ 2 بانکوک    

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید