شاهچراغ شیراز     Shahcheragh Shiraz

یکی از بناهای مذهبی و پر طرفدار در شیراز شاهچراغ شیراز می باشد. معماری Shahcheragh Shiraz خیره کننده بوده و در آن از هنرهای اسلامی هم استفاده شده است. آرامگاه شاهچراغ شیراز یکی از به یاد ماندنی ترین جاذبه های توریستی شیراز برای توریست های خارجی به شمار می رود. حرم شاه چراغ شیراز و موزه شاهچراغ ، مانند دیگر جاذبه های گردشگری ایران بازدید از آن مورد استقبال قرار گرفته است.

بنا بر اعتقاد شیعیان در این آرامگاه دو برادر امام رضا (ع) به خاک سپرده شده اند. احمد بن موسی معروف به شاهچراغ پسر ارشد و میر محمد بن موسی معروف به سید میر محمد از دیگر برادران امام رضا (ع) بوده است. این آرامگاه دارای آرامشی وصف نشدنی بوده که معماری و طراحی اسلامی آن این آرامش را دو چندان کرده است. کاشی کاری و آینه کاری های حرم زیبایی حرم را به اوج رسانده است.

نام شاه چراغ شیراز در تاریخ ۲۰ خرداد ماه ۱۳۲۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هتل های شیراز و هتل های ایران و یا رزرو تورهای شیراز و دیگر تورهای ایران با همکاران ما تماس بگیرید. و یا به بخش هتل ها و تورها در سایت مراجعه کنید.

تاریخچه

در ادامه به تاریخچه ای درباره Shahcheragh Shiraz می پردازیم. احمد بن موسی کاظم معروف به شاهچراغ برای رفتن به خانه برادر خود امام رضا (ع) به سمت مشهد به راه افتاد. که در سال ۲۰۲ قمری توسط افراد مامون به شهادت رسید. بعد از شهادت او را به شیراز بردند و در کنار برادرش به خاک سپردند.

تا زمان عضدالدوله دیلمی کسی از مقبره شاهچراغ خبر نداشت زیرا مقبره او تپه ای از خاک بود. برخی مورخان پیدا شدن مقبره را مربوط به قرن پنجم قمری می دانند. اما برخی دیگر پیدا شن آن را مربوط به قرن هفتم یا هشتم قمری می دانند. در دوره اتابک سعد بن زنگی این مقبره با ساخت گنبد شکل جدیدی پیدا کرد.

اواخر دوره ایلخانان سال ۷۴۵ قمری تاشی خاتون مادر حاکم فارس دستور داد تا آرامگاه را به شکل زیبایی بازسازی کنند. این بازسازی و تغییرات ۵ سال زمان برد. بعد از گذشت ۵ سال آرامگاهی بزرگ ساخته شد. که دارای بخش هایی نظیر محلی برای استراحت، غذاخوری، مسجد و بازار بود. در سال ۶۲۳ قمری همزمان با حکومت اتابکان، وزیر اتابک دستور ساخت اولین گنبد برای آرامگاه را صادر کرد.

درسال ۹۱۲ قمری در دوران صفویه شاه اسماعیل توجه بسیاری به این آرامگاه داشت به همین علت بازسازی را شروع کرد. گنبد این مقبره بعد از گذشت ۸۵ سال به دلیل زلزله در سال ۹۹۷ تخریب شد که بعد از مدتی مورد مرمت قرار گرفت. نادر شاه بعد پیروزی بر افغان ها و حاکم شدن در شیراز به بازسازی این آرامگاه اقدام کرد. که این آرامگاه در سال ۱۲۳۹ قمری در اثر زلزله ای سهمگین تخریب شد.

شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز Shah cheragh Shiraz

بیشتر بدانید

فتحعلی شاه قاجار در سال 1243 قمری فرمانفرما را مسئول تعمیر شاهچراغ شیراز کرد. به دستور او مقبره ای با ارتفاع یک متر از سطح زمین ساخته که برای ساخت آن از گچ، آجر و سنگ استفاده شد. و ساخت یک ضریح از جنس نقره کار را تمام کرد. مجددا در سال 1269 قمری به دلیل زلزله گنبد نقره حرم شکست که ظهیرالدوله در همان سال آن را مرمت کرد.

شاهزاده قاجار مسعود میرزا ظل السلطان در سال 1289 قمری دری از جنس نقره برای حرم نصب کرد. همچنین در سال 1292 قمری ساعت زنگدار بزرگی بر برج جنوبی حرم نصب کرد. و حرم در سال 1306 قمری به آینه کاری هایی خیره کننده و منحصر بفرد مزین شد. آخرین تغییرات حرم مربوط به سال های 1336، 1339 و 1340 شمسی می باشد. که در طی آن گنبد و کاشی کاری ها دستخوش تغییراتی شدند.

برای رزرو تورهای شیراز و دیگر تورهای ایران می توانید با همکاران و مشاوران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی تماس بگیرید.

Shahcheragh Shiraz
صحن شاهچراغ شیراز Shahcheragh Shiraz

بخش های مختلف

یکی از بخش های شاهچراغ شیراز ورودی های آن می باشد. دو ورودی در بخش غربی قرار دارند. ورودی شمال غربی که مقابل میدان احمدی است. در گذشته تنها ورودی حرم به شمار می رفته و  به باب الموسی بن جعفر معروف است. و ورودی جنوب غربی که به باب الرضا معروف است جدیدتر بوده و در خیابان ۹ دی شیراز قرار گرفته است. در قسمت داخلی این ورودی بر سر در آن بخشی از وصیت نامه امام خمینی حک شده است.

ورودی های دیگر آرامگاه شاهچراغ شیراز شامل ورودی شرقی به سمت مسجد جامع عتیق و ورودی شمالی به سمت مسجد شاهچراغ و میدان احمدی است. ورودی جنوبی این حرم به باب المهدی معروف بوده که به دارالشفای حرم مطهر و کوچه بین الحرمین راه می یابد. باب السجاد نیز در بخش شمال شرقی قرار گرفته که در نهایت به خیابان لطفعلی خان می رسد.

حرم

صحن حرم یکی دیگر از بخش های این مجموعه می باشد. در زمان قدیم هر یک از آرامگاه ها صحنی مجزا داشته اند. که از راه بازار بین الحرمین به یکدیگر مرتبط می شدند. بعد از گذشت زمان و با تخریب بازار آرامگاه ها با یکدیگر در یک صحن قرار گرفتند. بدین ترتیب آرامگاه شاه چراغ شیراز در غرب صحن و آرامگاه سید میر محمد در شمال شرقی قرار دارند.

حیاط آرامگاه مستطیل شکل بوده که یک حوض بزرگ و زیبا در میان آن خودنمایی می کند. در اطراف این حوض درختانی کاشته شده که نمای محوطه را خیره کننده تر کرده است. همچنین دور تا دور محوطه اتاق هایی با دو طبقه ساخته شده که کاشی کاری های سر در آن ها توجه توریست ها و گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است. برای رزرو هتل های شیراز و دیگر هتل های ایران با همکاران ما تماس بگیرید.

شاهچراغ شیراز
آینه کاری های شاهچراغ شیراز Shahcheragh Shiraz
دیگر بخش ها

از دیگر بخش های Shahcheragh Shiraz می توان به ایوان آن اشاره کرد که در بخش شرقی حرم واقع شده است. این ایوان زیبا با ده ستون در دوران قاجار در حرم ساخته شد. جنس اولیه این ستون ها از چوب بود که به دلیل خطر موریانه آن ها را با ستون هایی از جنس آهن تعویض کردند. همچنین سقف ایوان از جنس چوب ساج بوده که بر روی آن نام امامان با چوب های نارنج و افرا حک شده است.

بعد از ایوان به ورودی های حرم می رسیم. دو ورودی در بخش شمالی و دو ورودی در بخش جنوبی حرم واقع شده است. که دو ورودی شمالی مخصوص خواهران و دو ورودی جنوبی مخصوص برادران می باشد. ورودی شمالی به در حاج نصیر الملک و ورودی جنوبی به در عسکرخانی معروف هستند. هر دو در از جنس نقره بوده که در حاج نصیر الملک در حال حاضر در موزه حرم نگهداری می شود.

ایوان حرم دارای دری از جنس طلا می باشد. که بر فراز آن قوسی دیده می شود. بر روی در های طلا منبت کاری های زیبایی انجام شده. همچنین اشعاری با خط زیبا بر روی آن حک شده است. دری که در گذشته بر ایوان نصب بوده است به ظل السلطان معروف بوده که در حال حاضر در موزه نگداری می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی شیراز و دیگر جاذبه های گردشگری ایران با ما همراه باشید.

شاهچراغ شیراز
مقبره شاهچراغ شیراز
در ادامه

حرم شاهچراغ شیراز مهم ترین بخش آرامگاه می باشد. که دارای آینه کاری های خیره کننده ای است. این آینه کاری های منحصر بفرد زیبایی حرم را به اوج خود رسانده. علاوه بر آن کاشی کاری های فوق العاده ای با طرح ها و نقش های مختلف همراه با متن های حک شده عربی و فارسی در حرم به چشم می خورد. چهار شاه نشین در چهار طرف حرم قرار دارد. که در شاه نشین زیر گنبد ضریح نقره ای رنگ شاهچراغ جلوه گری می کند. و بر روی آن نقش های از برگ های طلایی رنگ حک شده است.

بدون شک گنبد حرم شاهچراغ شیراز ، با ترکیب زیبایی از رنگ های آبی، مشکی، سفید، فیروزه ای، زرد. لاجوردی و طلایی یکی از زیباترین منحصر بفرد ترین گنبدهای جهان به شمار می رود. وسعت این گنبد فوق العاده بیش از ۵۰۰ متر مربع بوده و ارتفاع آن به ۱۴ متر می رسد. علاوه بر گنبد این آرامگاه دارای دو گلدسته می باشد که بسیار شبیه به هم هستند. اما بر روی گلدسته شمالی نام های خدا و بر روی گلدسته جنوبی نام امامان حک شده است.

از دیگر قسمت های این آرامگاه با شکوه می توان به مسجد بالاسر، که در بخش غربی پشت حرم شاهچراغ شیراز واقع شده است اشاره کرد. شما می توانید از داخل حرم به این مسجد رفته و از ان جا به دارالعباده بروید سپس وارد شبستان امام خمینی شوید. شبستان امام دارای حیاطی بوده که به صحن امام جواد (ع) معروف شده است. همچنین مسجد شهدا که نماز جمعه در آن جا برگزار می شود در بخش غربی شبستان قرار گرفته است.

شاهچراغ شیراز
موزه شاهچراغ شیراز Shahcheragh Shiraz
موزه

موزه ای در شاهچراغ شیراز از سال 1344 ایجاد شد که تحت نظارت آستان مقدس شاهچراغ شروع به فعالیت کرد. این موزه دارای 1100 متر مساحت در دو طبقه می باشد. در موزه شاهچراغ شیراز اشیای گرانبهای مختلفی نگهداری می شود. مجموعه اشیای سفالی در موزه شاه چراغ ، شامل 600 قطعه می باشد. همچنین مجموعه اشیای فلزی شامل سلاح های جنگی دوره قاجار و صفوی. و گلدان ها و چاقوهای طلاکوب است.

مجموعه مسکوکات شامل 400 سکه مختلف مربوط به دوره های اشکانیان، ساسانیان و دوره های بعد از آن می باشند. مجموعه نسخ خطی، آثار شهید دستغیب و دیگر اشیای ارزشمند نیز در این موزه نگهداری و حفاظت می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی شیراز و هتل های شیراز با ما همراه باشید.

آدرس شاهچراغ شیراز: شیراز، میدان احمدی، آرامگاه شاه چراغ .

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شاهچراغ شیراز به سایت ما مراجعه کنید و همچنین برای رزرو تورهای شیراز و تورهای ایران با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی و با شماره های ۳۳ و ۲۶۷۱۲۷۳۱ تماس بگیرید.

Shahcheragh Shiraz
Shahcheragh Shiraz
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
Shahcheragh Shiraz
Shahcheragh Shiraz
Shahcheragh Shiraz
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
شاهچراغ شیراز
Shahcheragh Shiraz
Shahcheragh Shiraz

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
مدرسه خان شیراز
نوشتهٔ بعدی
شهر حریره کیش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید