موزه جواهرات ملی         National Jewelry Museum

موزه جواهرات تهران یا خزانه جواهرات ملی ایران ، یکی از جاذبه های گردشگری تهران مباشد که در زبان لاتین National Jewelry Museum نامیده میشود. همچنین در سایت ما مطالب مفیدی در مورد جاذبه های گردشگری ایران و جاذبه های گردشگری تهران وجود دارد. که شما همراهان گرامی میتوانید از مطالعه آن ها لذت ببرید.

خزانه جواهرات ملی ایران در واقع خزانه بانک مرکزی ایران است که امروزه به صورت موزه مورد بازدید عموم قرار میگرد. این موزه بسیار زیبا و شگفت انگیز در ساختمان بانک مرکزی ایران در خیابان فردوسی تهران قرار دارد. کشور ایران از جمله کشورهایی است که شامل موزه های زیادی میشود. موزه جواهرات تهران هم یکی از موزه های مهم ایران است.

موزه جواهرات تهران ، در حقیقت مجموعه ای از گرانبها ترین جواهرات سراسر جهان است. که این مجموعه زیبا در طول تاریخ و طی قرن ها جمع آوری شده تا امروزه به صورت موزه در اختیار بازدید قرار گرفته است. اهمیت جواهراتی که در این خزانه قرار دارد فقط به ارزش اقتصادی آنها محدود نمیشود. و در اصل این قدمت تاریخی آنها و سلیقه و ذوق صنعتگران دوره های مختلف تاریخ است که ارزش این جواهرات را بیشمار کرده است.

National Jewelry Museum
موزه جواهرات ایران

تاریخچه

جالب است بدانید که تا قبل از دوره صفوی هیچکدام از پادشاهان ایرانی نسبت به جمع آوری و نگهداری سنگ های زینتی و جواهرات ارزشمند اقدامی نکرده بودند. در واقع پادشاهان به این دید به جواهرات و دارایی های ارزشمند خود نگاه نکرده بودند تا با نگهداری آن ها بتوانند این وسایل گرانبها را به نسل های بعدی منتقل کنند. National Jewelry Museum

در دوران صفوی این ایده هوشمندانه برای پادشاهان صفوی شکل گرفت. و آن ها با ارسال سفیرهایی به کشور های مجاور و مختلف اقدام به خرید و جمع آوری و نگهداری جواهرات موجود کردند. اما نگهداری حکومت صفوی از این گنجینه تا زمانی بود که ایران مورد حمله افغان ها قرار گرفت. و حکومت صفوی از افغان ها شکست خورد و برای مدتی حکومت ایران بدست افغان ها افتاد.

در ادامه …

مدتی از حکومت افغان ها بر خاک ابران نگذشته بود که نادر شاه افشار توانست ایران را از افغان ها پس بگیرد و تمامی این جواهرات ارزشمند را به ایران بازگرداند. در زمان حکومت افغان ها بخشی از جواهرات خزانه به هندوستان فرستاده شده بود. که نادر شاه برای پس گرفتن این جواهرات به هندوستان نامه های متعددی برای پادشاه هند فرستاد اما جوابی نگرفت.

 در نتیجه به هندوستان لشگرکشی کرد. و پادشاه هند هدایا و جواهرات زیادی از جمله تخت طاووس و الماس کوه نور را به نادر شاه اهدا کرد. البته در مسیر سفر و بازگشت به ایران بخشی از این جواهرات ماندند و به ایران نرسیدند. در نهایت پس مرگ نادرشاه باز بخشی از جواهرات ازجمله الماس کوه نور توسط احمد بیگ افغان به ملکه انگلیس اهدا شد.

دوران قاجار جواهرات جمع آوری شده در تاج کیانی و کره جواهرنشان و تخت نادری استفاده شد و در کاخ گلستان نگهداری میشد. بعد از به حکومت رسیدن رضا شاه پهلوی ، جواهرات سلطنتی به زیر زمین کاخ مرمر منتقل شد. در سال ۱۳۱۶ بعد از این که ساخت بانک ملی ایران تکمیل شد ، قسمت عمده این جواهرات به موزه بانک ملی منتقل شد.

دریای نور

الماس دریای نور در میان جواهرات موزه جواهرات تهران مقام اول را دارد. الماس دریای نور و الماس کوه نور در گذشته یک زوج به شمار می آمدند. در حالی که از نظر تراش و ظاهر و رنگ هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند. الماس کوه نور و الماس دریای نور هر دو متعلق به نادرشاه بودند. اما الماس کوه نور بعد از مرگ نادرشاه به افغانستان برده شد. National Jewelry Museum

بعد از مدتی الماس کوه نور به هند فرستاده شد و به ملکه ویکتوریا هدیه داده شد. در حال حاظر نیز این الماس بسیار زیبا در تاج ملکه الیزابت ، ملکه فعلی انگلستان قرار دارد. الماس دریای نور نیز پس از مرگ نادرشاه به نوه او شاهرخ میرزا به ارث رسید. و بعد از آن به دست لطفعلی خان زند افتاد و در زمانی که لطفعلی خان از محمدخان قاجار شکست خورد این الماس گرانبها به جواهرات قاجار اضافه شد.

افسانه های زیادی درباره الماس دریا نور در زمان هزار سال پیش وجود دارد. و در این افسانه گفته شده است که این الماس گران بها ب دسته شمشیر افراسیاب قرار داشته است. و در زمان جنگ بین رستم و تورانیان ، رستم آن را تصاحب میکند. و در حمله تیمور لنگ به ایران این الماس به هند میرود.

موزه جواهرات تهران
موزه جواهرات تهران

کره جواهرنشان

یکی دیگر از گنج های با ارزش خزانه جواهرات ملی ایران ، کره جواهرنشان است که در انتهای خزانه قرار دارد. این کره در واقع یک کره زمین بزرگ است که با کره های دیگر متفاوت است. و تفاوت این کره با کرات دیگر در حجم طلا و جواهراتی است که در کره ی جواهرنشان به کار رفته است.

این کره در سال ۱۲۹۱ قمری به دستور ناصرالدین شاه با طراحی گروهی از جواهر سازان ایرانی ساخته شد. که سرپرستی این تیم جواهرساز با ابراهیم مسیحی بود. این تیم از جواهرات گران قیمتی استفاده کردند که تا به حال از آن ها در آثار ارزشمند دیگری استفاده ای نشده بود. در این کره دریا ها با زمرد و خشکی ها با یاقوت مشخص شده اند.

همچنین کشورهایی از جمله ایران ، انگلستان و آسیای شرقی با نگین های الماس سفید میدرخشند. همچنین هندوستان با یاقوت روشن و آفریقای مرکزی و جنوبی با یاقوت کبود در این کره مشخص شده اند. در این کره بسیار زیبا کوه دماوند با یاقوت درشتی تزيین شده است. در مکان شهر تهران هم یاقوت معروفی به نام (اورنگ زیب) قرار داده شده است. ولی درحالت کلی باید بدانید که این کره به لحاظ تناسبات و نقشه دقیق نیست و فقط جنبه دکوراتیو دارد.

تخت طاووس

از دیگر گنجینه های موزه جواهرات تهران که یکی از جاذبه های گردشگری تهران است ، میتوان به تخت عظیم و معروف تخت طاووس یا تخت خورشید نام برد. بعضی از افراد به اشتباه این تخت زیبا را با تختی که نادرشاه از هند به همراه خود آورد یکی میدانند. در صورتی که آن تخت پس از مرگ نادرشاه تکه تکه شد و از بین رفت.

تخت طاووس زیبا در سال ۱۲۱۶ هجری قمری به دستور فتحعلی شاه ساخته شد و نظام الدوله فرمانروای اصفهان ساخت آن را بر عهده گرفت. بعد از ساخت ، این تخت بسیار زیبا لقب تخت خورشید گرفت. تخت خورشید ، تختی چوبین و و طلا کاری شده بود. که با سنگ های پادشاهی کهن ایان آراسته شده است که امروزه از شکوه و جلال زیادی برخوردار است.

تخت خورشید سال ها با همبن نام در بین مردم مشهور بود تا زمانی که فتحعلی شاه با طاووس الدوله ازدواج کرد. از همان زمان بود که به مناسبت این ازدواج و نام همسر فتحعلی شاه ، تخت خورشید به تخت طاووس تغییر نام داد. این تخت تا سال ۱۳۶۰ در کاخ گلستان نگهداری میشد. اما در سال ۱۳۶۰ به خزانه جواهرات ملی ایران منتقل شد. بعد از مرگ فتحعلی شاه ، ناصرالدین شاه دستور داد تا تعمیرات و تغییراتی در تخت صورد بگیرد و اشعاری مرتبط به نحوه ساخت تخت روی آن نوشته شود.

موزه جواهرات تهران
تاج کیانی
تاج کیانی

این تاج پر شکوه و بسیار ارزشمند در واقع یکی از زیباترین تاج های موجود در مزه جواهرات ملی است. تاج کیانی در سال ۱۲۱۲ هجری قمری به دستور فتحعلی شاه ساخته شد. و بعد از پادشاهی فتحعلی شاه نیز مورد استفاده دیگر شاهان قاجار قرار گرفت. ولی بعد از گذشت مدتی دیگر توسط شاهی به این شکل مورد استفاده قرار نگرفت.

این تاج برای اولین بار بعد از فرپاشی حکومت ساسانیان به شکل تاج های ساسانی ساخته شد و با سنگ های قیمتی الماس ، زمرد ، یاقوت و مرواریدآراسته شد.جقه ها و کنگره های که در این تاج وجود دارد باعث زیبایی بیشتر آن شده اند. و همانطور که گفته شد ، از آن جایی که رضا شاه تمایل به استفاده از تاج کیانی را نداشت. و دلیل آن ، استفاده قاجاریان از این تاج بود پس دستور داد تا تاج کیانی برای همیشه به خزانه جواهرات منتقل شود.

تاج پهلوی

این تاج بسیار زیبا به دوره پهلوی تعلق دارد. در حقیقت تاج پهلوی که در موزه قرار دارد ، از معروف ترین تاج های موجود در خزانه جواهرات ملی ایران است. که به دستور رضا شاه ساخته شده است. البته لازم به ذکر است که این تاج ارزشمند فقط در تاج گذاری رضا شاه و فرزندش محمدرضا شاه مورد استفاده قرار گرفته و طراحی این تاج همانند شاهان ساسانی است.

در دوره های قبل یعنی در تاج گذاری های دوران قاجار ، عمدتا تاج کیانی به کار گرفته میشد. ولی رضا شاه پهلوی مایل نبود تا از این تاج کیانی برای مراسم تاج گذاری خود استفاده کند. در نتیجه این تاج بسیار زیبا در سال ۱۳۰۴ توسط گروهی از ماهر ترین جواهرسازان ایرانی ساخته شد. National Jewelry Museum

زیبایی تاج پهلوی در جزئیات این تاج نهفته است. بدنه این تاج از طلا و نقره ساخته شده است. روی بدنه این تاج به وسیله الماس های برلیان بسیار اعلا ، نگین های درشت زمرد ، یاقوت کبود و مروارید آراسته شده است. کلاه تاج پهلوی از جنس مخمل قرمز است و روی قبه آن زمرد درشتی به چشم میخورد.

کنگره های پله پله در اطراف تاج ، به سبک تاج شاهان ساسانی است. که زیر کنگره جلویی یک الماس درشت زرد رن وجود دارد که با شعاع های اطراف آن همانند یک خورشید تابان چشم نوازی میکند.گوهر هایی که در این تاج استفاده شده اند در مجموع شامل 3380 قطعه الماس ، ۵ قطعه زمرد ، ۲ قطعه یاقوت کبود و ۳۶۸ حبه مروارید مبشود.

نیم تاج نورالعین

از بین با شکوه ترین نیم تاج هایی که در گنجینه خزانه جواهرات وجود دارد ، نیمتاج نورالعین رتبه اول را دارد. در حقیقت نیمتاج نورالعین متعلق به فرح پهلوی یا همان فرح دیبا ، همسر سوم محمدرضا شاه پهلوی است و برای او ساخته شده است. این نیمتاج بسیار ظریف در اصل ساهته دست یک جواهرساز نیویورکی است.

که بعد از اتمام ساخت نیم تاج در سال ۱۳۳۸ خورشیدی ، در مراسم عروسی فرح دیبا بر سر وی گذاشته شد. روی نیمتاج نورالعینیک الماس صورتی کمیاب وجود دارد که گفته میشود بخشی از دریای نور است. پایه این نیم اج از جنس پلاتین است و با الماس های زرد ، سفید و صورتی آراسته شده است.

در سال ۱۳۴۴ دانشمندان کانادایی بر روی جواهرات ملی بررسی و تحقیقاتی انجام دادند که به نکات جالبی رسید و درباره نیمتاج نورالعین داستانی را کشف کردند. این تحقیق مربوط میشود به نوشته های یک جواهرشناس فرانسوی که در کتاب خود از الماس صورتی رنگی با وزن ۲۴۲ قیراط اشاره میکند و ادعا میکند که در سال ۱۶۴۲ میلادی این الماس را در شرق دیده است. National Jewelry Museum

و این الماس را لوح بزرگ جواهرنشان توصیف میکند. توصیف های این جواهرشناس باعث شد تا دانشمندان کانادایی به بررسی ویژگی های نوالعین و دریای نور بپردازند. و بعد از تحقیقات بسیار به این نیجه رسیدند که الماس دریای نور و نورالعین در اصل یک قطعه الماس بودندکه بعد از گذشت زمان به دو نکه تقسیم شده اند. و قطعه بزرگ تر دریای نور و قطعه کوچک تر نورالعین نام گرفته است.

National Jewelry Museum
جقه نادری
جقه نادری

جقه نادری یکی از مشهورترین جواهرات ایرانی شناخته میشود که بسیار ارزشمند است. این جقه منحصر به فرد قدمتی دیرینه دارد و مربوط به قرن ۱۲ میلادی است. این اثر یک زمرد درشت دارد که با الماس و زمرد های دیگر احاطه شده است و جواهری نفیس ، اعلا و ارزشمند را خلق کرده است.

در واقع جقه به قطعه جواهراتی گفته میشود که در زمان حکومت پادشاهان بر روی کلاه شاهان نصب میشده است. جقه نادری از دوره افشاریان مورد استفاده بوده است. و برای وجود آن زمرد بزرگ بسیار طرفدار داشته است. سازنده برای با شکوه کردن اثر خود از ۳ آویز زمردی در زیر جقه استفاده کرده است.قسمت بالایی جقه هم به هفت شقه تقسیم شده است که روی آن ها دو زمرد بسیار زیبا نصب شده است.

آدرس National Jewelry Museum : خیابان فردوسی ، پایین تر از چهار راه استانبول ، ساختمان بانک مرکزی.

مقرارات بازدید

بازدید تنها برای افراد بالای ۱۲ سال مجاز است. بلیط بازدید از خزانه جواهرات به صورت حضوری عرضه میشود. ورود وسائل همراه بازدیدکننده به خزانه جواهرات به جز دفترچه راهنما ممنوع است. قبل از ورود به خزانه لازم است تا تمام وسایل شخصی مانند تلفن همراه ، انواع دوربین ، ساعت هوشمند ، دسته کلید ، کیف ، سیگار و فندک و … را به صندوق امانات تحویل بدهید.

پیش از ورود به خزانه، عبور از گیت بازرسی الزامی است. بازدید از خزانه در قالب گروه و با همراهی راهنما انجام می‌شود. توضیحات توسط راهنماهای خزانه جواهرات ملی صرفاً به زبان‌های فارسی و انگلیسی ارائه میشود.  استفاده از خدمات راهنما برای بازدیدکنندگان از خزانه جواهرات ملی ایران رایگان می‌باشد.

در این سایت در سایر قسمت ها اطلاعات هتل های تهران و هتل های ایران نیز موجود است.

شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر در مورد موزه جواهرات تهران و یا سایر جاذبه های گردشگری تهران و حتی جاذبه های گردشگری ایران و یا رزرو تور های تهران و بلیط تهران یا سایر تورهای داخلی ، با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی با شماره های 33 و 26712731 تماس بگیرید.

National Jewelry Museum
National Jewelry Museum
National Jewelry Museum
موزه جواهرات تهران
موزه جواهرات تهران
موزه جواهرات تهران
موزه جواهرات تهران
National Jewelry Museum
National Jewelry Museum
National Jewelry Museum

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
کشتی یونانی کیش
نوشتهٔ بعدی
هتل مریان آلانیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید