ایاصوفیه استانبول    Istanbul Hagia Sophia

ایاصوفیه استانبول که به مسجد ایاصوفیه استانبول، موزه ایاصوفیه استانبول و حاجیا صوفیا استانبول معروف است یکی از جاذبه های توریستی استانبول می باشد که به زبان لاتین Istanbul Hagia Sophia  و Istanbul Aya Sofya نامبرده می شود. این مسجد با چشم انداز های زیبا احاطه شده و بازدیدکنندگان را به تماشای این مکان زیبا تشویق می کند. این مسجد با شکوه واقع در منطقه فاتح استانبول از معروف ترین و با شکوه ترین جاذبه های گردشگری ترکیه می باشد.

این مسجد در گذشته به کلیسای هاگیا صوفیا معروف بوده است. در سال 537 به عنوان کلیسای جامع در قسطنطنیه ساخته شد. این بزرگترین کلیسای مسیحی برای امپراطوری روم شرقی یا همان امپراطوری بیزانس و ارتدکس شرقی بود. در سال 1453، پس از سقوط قسطنطنیه، امپراطوری عثمانی آن را به مسجد تبدیل کرد. در سال 1935 جمهوری سکولار ترکیه آن را به عنوان موزه تاسیس کرد ولی در سال 2020، جمهوری ترکیه تصمیم گرفت که ایاصوفیه همان مسجد باقی بماند.

این مسجد از باشکوه ترین جاذبه های توریستی ترکیه می باشد که بازدیدکنندگان بسیاری را ترغیب به دیدن این مکان کرده است. همچنین در این سایت می توانید در مورد هتل های استانبول و هتل های ترکیه اطلاعات مفید و کاملی را کسب کنید. در قسمت تور استانبول ، قیمت ها را ببینید و در قسمت جاذبه های گردشگری، درباره مکان های تفریحی این شهر اطلاعات خوبی به دست آورید. مسافرانی که تمام نقاط استانبول را به خوبی می شناسند حتما از این بنا دیدن کرده اند.

Istanbul Hagia Sophia
ایاصوفیه استانبول Istanbul Hagia Sophia

تاریخچه

ایاصوفیه استانبول یا همان Istanbul Hagia Sophia  بین سال های 532 تا 537 توسط امپراطور روم شرقی به عنوان کلیسای جامع مسیحیان ساخته شد. فضای داخلی این بنا بسیار بزرگ است و با بهره مندی از هندسه های یونانی طراحی شده است. پس از سقوط قسطنطنیه در سال 1453 این کلیسا توسط محمد فاتح به مسجد تبدیل شد.

 تمام نمادهایی که مربوط به کلیسا بود از بین رفت. موزائیک هایی که زندگی حضرت عیسی مسیح را به تصویر می کشند سرانجام تخریب یا گچ بری شده اند. ویژگی های معماری اسلامی، مانند یک منبر، چهار مناره، یک محراب و قبله نما به آن اضافه شد. اولین کلیسایی که در این مکان ساخته شدکلیسای کنستانتوس دوم بود. این کلیسا در 15 فوریه 360، در زمان سلطنت امپراطوری کنستانتوس دوم ساخته شد.

 کلیسای دومی که قبل از مسجد ایاصوفیه استانبول بنا شد، کلیسای تئودوسیوس دوم بود. این کلیسا در 10 اکتبر 415 افتتاح شد. نمای بیرونی این کلیسا با حکاکی های پیچیده ای تزئین شده بود. در ادامه می توانیم بگوییم که تور ترکیه با داشتن جاذبه های گردشگری بسیار، اوقات خوبی را برای شما به ارمغان خواهد آورد. جاذبه های گردشگری استانبول بیانگر قدمت و شکوه این شهر می باشد.

تبدیل کلیسا به مسجد

قسطنطنیه یا همان استانبول امروزی در سال 1453 به استعمار نیرو های نظامی عثمانی درآمد. سلطان محمد وارد شهر شد و به خواندن نماز جمعه و خطبه در این مسجد پرداخت. این اقدام نشانگر تبدیل رسمی ایاصوفیه استانبول به مسجد بود. مطابق عرف سنتی در آن زمان، سلطان محمد دوم به سربازان و همراهانش سه روز کامل اجازه داد تا در شهر به غارت و بی بند و باری بپردازند. مطابق دایر المعارف بریتانیکا، سلطان محمد دوم اجازه داد که بسیاری از کلیساهای ارتدکس را غارت کنند.

در طول محاصره قسطنطنیه، عده ای برای دفاع از زنان، کودکان و سالمندان در کلیسا به دام افتادند. آن ها ساعت ها در مسجد ایاصوفیه استانبول به نماز و عبادت می پرداختند تا از دست مستعمرین رهایی پیدا کنند. کسانی که در این کلیسا به دام افتاده بودند به بردگی بردند و عده ای را هم زنجیر شده برای بردگی فروختند. همانطور که بازدیدکنندگان غربی توصیف کرده اند، این کلیسا در وضعیت خرابی قرار داشت. سلطان محمد دوم دستور بازسازی ساختمان را صادر کرد.

حاجیا صوفیا استانبول نخستین مسجد امپراطوری استانبول شناخته شد. از سال 1478 میلادی، 2360 مغازه، 1300 خانه، 4 کاروانسرا، 30 فروشگاه و 23 قصابی درآمد خود را به این مسجد اهدا کردند. قبل از سال 1481 میلادی نیز، یک مناره کوچک در گوشه جنوب غربی ساختمان ساخته شد. بعدها جانشین سلطان محمد، بایزید دوم، مناره دیگری را در گوشه شمال شرقی بنا کرد. یکی از این مناره ها پس از زلزله سال 1509 فرو ریخت. این مناره ها در حدود اواسط قرن شانزدهم، در گوشه های شرقی و غربی ساختمان ساخته شد. شما می توانید با استفاده از اطلاعات موجود درباره تور ترکیه با مناطق مختلف آن آشنا شوید.

ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول Istanbul Aya Sofya

در ادامه

در قرن شانزدهم میلادی سلطان سلیمان از فتح پادشاهی مجارستان دو شمعدان عظیم آورد و آن ها را در هر دو طرف محراب قرار داد. در زمان سلطنت سلیم دوم ساختمان بسیار فرسوده شده بود که نمای بیرونی آن توسط معمار سینان ( مهندس زمین لرزه) تقویت شد. علاوه بر تقویت ساختار ساختمان، معمار سینان دو مناره بزرگ اضافی در انتهای غربی این مسجد ساخت.

در سال 1717، در زمان سلطان احمد سوم، داخل مسجد بازسازی شد. سلطان احمد دستور داد در سال 1739 یک مدرسه قرآنی، آشپزخانه برا توزیع غذا به فقرا و کتابخانه به این مسجد اضافه کنند. او می خواست ایاصوفیه استانبول را به یک مرکز اجتماعی و فرهنگی تبدیل کند.

در همین زمان یه محراب جدید در داخل مسجد ساخته شد. بین سال های 1847 و 1849 به دستور سلطان عبدالمجید اول، هشتصد کارگر تحت نظارت معماران سوئیسی و ایتالیایی، حاجیا صوفیا استانبول ( Istanbul Hagia Sophia ) را بازسازی کردند. همچنین لوستر های جدید جایگزین لوستر های قدیمی شدند. در ادامه شما می توانید اطلاعات لازم درباره تور استانبول به دست آورید.

تبدیل مسجد به موزه

درسال 1935، نخستین رئیس جمهور ترکیه و بنیانگذار جمهوری ترکیه، مصطفی کمال آتاتورک، این مسجد را به موزه تبدیل کرد. در سال 1985 میلادی موزه ایاصوفیه استانبول به عنوان بنای تاریخی در یونسکو به ثبت جهانی رسید. سقف مسی این موزه به مرور زمان شکسته شد و به دلیل بارندگی نقاشی های حک شده بر روی دیوار موزه خراب شد. افزایش آب های زیر زمینی سطح رطوبت ساختمان را بالا برد. سازمان جهانی یونسکو کمک های مالی زیادی برای بازسازی موزه انجام داد.

مرحله اول بازسازی که شامل ثبات ساختاری و ترمیم سقف ترک خورده موزه بود با مشارکت وزارت فرهنگ ترکیه انجام شد. مرحله دوم که مربوط به ترمیم و حفظ فضای داخلی موزه بود، فرصت شغلی خیلی خوبی را برای جوانان ترکیه فراهم کرد. درسال 2014، موزه ایاصوفیه استانبول دومین موزه پر بازدید در ترکیه بود که سالانه تقریبا 3 میلیون بازدیدکننده را به خود جلب کرده است.

در حالی که استفاده از این مجموعه به عنوان مکان عبادت کاملا ممنوع بود، اما دولت ترکیه اجازه داد تا نمازخانه ای در این موزه در اختیار نمازگزاران قرار گیرد. از سال 2013 از دو مناره موجود در موزه برای پخش صدای اذان استفاده می شد. در سال 2007 سیاستمدار یونانی، شورایی را راه اندازی کرد و علت آن را بازگرداندن این ساختمان به عملکرد اصلی خود به عنوان کلیسای مسیحی عنوان کرد.

ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول Istanbul Aya Sofya
توضیحات

از اوایل سال 2010، چندین مقامات بلند پایه دولت، به ویژه معاون نخست وزیر ترکیه، خواستار بازگشت دوباره ایاصوفیه استانبول به موزه شدند. در سال 2017، گروه بزرگی از مردم به همت انجمن جوانان آناتولی، در جلوی درب این موزه جمع شدند و با فراخوانی برای تبدیل مجدد موزه به مسجد نماز صبح را خواندند. از سال 2018، رئیس جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان، از بازگشت وضعیت این موزه به مسجد سخن گفته بود.

اقدامی که مورد قبول مردم مذهبی قرار گرفت. در تاریخ 31 مارس 2018، اردوغان نخستین آیه قرآن را در این بنا تلاوت کرد. اینکار او باعث تقویت جنبش سیاسی برای تبدیل موزه به مسجد شد. در سال 2020، دولت ترکیه سالگرد سقوط قسطنطنیه را در ایا صوفیه جشن گرفت. رجب طیب اردوغان اعلام کرد که سوره فتح تلاوت می شود و نماز در این مکان خوانده خواهد شد.

در 22 ژوئن یک فرش با رنگ فیروزه ای برای آماده سازی مسجد برای نمازگزاران گذاشته شد. به دلیل بیماری همه گیر کوئید 19 در ترکیه، ارباس گفت که ایاصوفیه استانبول به روی هزار نفر از نمازگزاران باز خواهد شد و از آنان خواست تا ماسک و زیرانداز همراه خود داشته باشند.

معماری

ایاصوفیه استانبول ( Istanbul Aya Sofya ) که از جاذبه های توریستی ترکیه محسوب می شود دارای چشم انداز بسیار زیبا می باشد. این بنا یکی از بزرگ ترین نمونه های دوره بیزانس است. فضای داخلی آن با ستون هایی از جنس مرمر مزین شده است. این سازه دارای اتصالات آجری می باشد. شبستان توسط یک گنبد مرکزی پوشانده شده است. در طبقه بالا گالری وجود دارد که حاوی نقاشی های دیواری می باشد.

گنبد این سازه به دلیل شیوه ای نوآورانه در معماری آن، مورد توجه بسیاری از مورخان هنر، معماران، مهندسان قرار گرفته است. گنبد بزرگ دارای 2 متر ضخامت می باشد. یکی از مناره ها در جنوب شرقی واقع شده است که از آجر قرمز رنگ ساخته شده است. سه تای دیگر از مناره ها از سنگ آهک سفید و ماسه ساخته شده اند. دو مناره که توسط معمار سینان ساخته شده دارای 60 متر ارتفاع می باشند.

بر روی طاقچه ها و دیوارهای این بنا  الگو هایی از دوره بیزانس و شکل هایی از گل و پرندگان طراحی شده است. تصویری از حضرت مسیح در دیوار گنبد مرکزی طراحی شده است. نقاشی هایی بر روی دیوار طراحی شده است که صورت این افراد با یک ستاره طلایی پوشانده شده است. لوگویی از امپراطور در مرکز گالری طبقه بالا قرار دارد. دو عددسنگ مرمر بزرگ در زمان سلطنت سلطان مراد سوم از پرگامون آورده شد.

ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول Istanbul Hagia Sophia
بیشتر بدانید

درب مرمر دربی است که فقط توسط امپراطور و همچنین محافظ و نگهدارنده شخصی وی مورد استفاده قرار می گرفت. این بزرگترین درب ایا صوفیه استانبول است که مربوط به قرن ششم می باشد. دربی به نام درب زیبا قدیمی ترین عنصر معماری است که مر بوط به قرن دوم قبل از دوره میلادی می باشد. این درب که در خروجی جنوبی قرار دارد دارای اشکال هندسی برجسته می باشد.

در شمال غربی ساختمان، ستونی در وسط قرار دارد که با صفحات برنز پوشانده شده است. این ستون، به ستون گریه و ستون آرزو معروف است. این ستون هنگام لمس بسیار مرطوب است. اعتقاد بر این است که دست زدن به رطوبت آن بسیاری از بیماری هارا درمان می کند. موزائیکی در هنگام ورود به این بنا مشاهده خواهید کرد که موزائیک دروازه امپریال معروف است. برروی این موزائیک طرح حضرت مسیح است که در سمت چپش فرشته جبرئیل و سمت راستش مادرش قرار دارد.

طرح کشیده شده بر روی موزائیک ورودی جنوب غربی این بنا، نشانگر این است که حضرت مریم بر روی تختی نشسته و فرزندش را به روی پای خود نشانده است و دو فرشته برای آن ها طعام می آورند. موزائیکی که طرح امپراطور اسکندر بر روی آن کشیده شده است در طبقه دوم در گوشه ای تاریک واقع شده است. موزائیکی که در قسمت جنوبی گالری در طبقه دوم قرار دارد، حضرت مسیح را به تصویر کشیده است که با دست راست نعمت خود را می بخشد و کتاب مقدس را در دست چپ خود نگه داشته است.

و آخرین اطلاعات

 گردشگران توراستانبول لازم است بدانند که  برای رفتن به Istanbul Aya Sofya می توانند، از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند. همچنین درب این مسجد همه روزه به جز دوشنبه ها از ساعت 9 صبح الی 7 بعدازظهر به روی علاقه مندان باز می باشد. در پاییز و زمستان شما می توانید از ساعت 9صبح الی 5 بعدازظهر از این مکان بازدید کنید.

آدرس ایا صوفیه استانبول: ترکیه، استانبول، منطقه فاتح، میدان ایا صوفیه، سلطان احمد، شماره 1.

شما می توانید برای اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی استانبول و رزرو خدمات گردشگری یا تورهای استانبول و سایر تورهای خارجی ، با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی با شماره های 33 و 26712731 تماس حاصل فرمائید.

Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
Istanbul Hagia Sophia
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
ایاصوفیه استانبول
Istanbul Hagia Sophia

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
هتل میراکل ریزورت آنتالیا
نوشتهٔ بعدی
هتل نووتل بسفروس استانبول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید