آرامگاه حافظ شیرازی     Aramgah Hafez Shiraz

آرامگاه حافظ شیرازی یا حافظیه شیراز یا مقبره حافظ یکی دیگر از جاذبه ها توریستی شیراز و از پر طرفدارترین جاذبه های گردشگری ایران می باشد. که در شمال شهر شیراز واقع شده است. نام کامل این شاعر خواجه شمس الدین محمد بن بهاءالدین حافظ شیرازی است. که دارای لقب های دیگری نظیر لسان الغیب، ترجمان الاسرار، لسان العرفا و ناظم الاولیا می باشد. Aramgah Hafez Shiraz یا hafezie shiraz برای اولین بار و بعد از گذشت ۶۵ سال از فوت او توسط محمد یغمایی وزیر میرزا ابوالقاسم گورکانی حاکم فارس ساخته شد.

در دوران زندیه کریم خان زند به شکوه آرامگاه حافظ شیرازی افزود. و بعد از کریم خان زند در دوره قاجار ملا شاه جهان زرتشتی به دلیل علاقه ای که به حافظ داشت. بارگاه مجللی برای او می سازد اما این بارگاه توسط سید علی اکبر فال اسیری که از سیاستمداران دوره قاجار بود. به دلیل زرتشتی بودن ملا شاه تخریب شد. این آرامگاه در سال ۱۳۱۰ در دوره پهلوی توسط استاندار فارس به شکل امروزی ساخته می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تورهای شیراز و دیگر تورهای ایران به بخش تورها مراجعه کنید. و یا در صورت نیاز با همکاران ما تماس بگیرید. همچنین می توانید برای رزرو هتل در این شهر بی نظیر با مشاوران ما در تماس باشید.

آرامگاه حافظ شیرازی
مقبره قدیمی حافظ hafezie shiraz

تاریخچه

حافظیه شیراز که به شکل امروزی مشاهده می کنید، در طول زمان دارای فراز و نشیب های فراوانی بوده است. بعد از فوت خواجه حافظ شیرازی به مدت ۶۵ سال هیچ بنایی به عنوان مقبره برای او ساخته نشد. تا اینکه در سال 856 قمری فردی به نام محمد یغمایی که وزیر میرزا ابوالقاسم گورکانی حاکم فارس بود. تصمیم گرفت مقبره ای برای حافظ بنا کند. مقبره ای که توسط یغمایی بنا شد شبیه به گنبد بود. در مقابل مقبره حوضی ساخت که آب آن از رکن آباد تامین می شد.

بعد از گذشت سال ها همزمان با سلطنت شاه عباس صفوی بازسازی هایی در این مقبره صورت گرفت. در نهایت در سال 1187 هجری قمری کریم خان زند بر شکوه و جلال آرامگاه حافظ شیرازی افزود. علاوه بر آن در مقابل مقبره حافظ بارگاهی بنا کرد که تالاری بزرگ با چهار ستون بلند و مشابه بود. این بارگاه باشکوه دارای دو در یکی در شمال و دیگری در جنوب بود. کریم خان زند علاوه بر بارگاه باغی نیز در مقابل آن بنا کرد. و دستور داد برای قبر حافظ سنگی از جنس مرمر ساخته شود.

تا دوره قاجار این مقبره دستخوش تغییراتی نشد. تا سال 1235 شمسی که ابوالفتح میرزا مویدالدوله حاکم شیراز به بازسازی و ترمیم مقبره پرداخت. بعد از او در سال 1257 شمسی فرهاد میرزا معتمدالدوله که فردی زرتشتی و فرمانروای فارس بود. بارگاهی از جنس چوب در اطراف آرامگاه بنا کرد. اما این بارگاه توسط یکی از افراد متظاهرنما که معتقد بود، مقبره حافظ نباید به دست یک زرتشتی ساخته شود آن بارگاه را تخریب کرد.

آرامگاه حافظ شیرازی
مقبره حافظ شیرازی hafezie shiraz

بیشتر بدانید

بعد از گذشت این ماجرا ملا شاه جهان زرتشتی به دلیل علاقه زیادی که به حافظ داشت. اقدام به ساخت بارگاهی مجلل برای Aramgah Hafez Shiraz می کند. کار را تا قسمتی هم جلو می برد اما یکی از عالمان در دوره قاجار باز هم به دلیل زرتشتی بودن ملا شاه بنا را تخریب می کند. این آرامگاه تا سال 1280 شمسی شبیه به مخروبه ای باقی می ماند. تا اینکه ملک منصور که در ان زمان حاکم فارس بود. همراه با مزین الدوله بارگاهی از جنس آهن ساخته و کتیبه ای بر روی آن نصب می کند.

سردری بزرگ و از جنس سنگ بر دیوار جنوبی آرامگاه در سال ۱۳۱۰ شمسی توسط اعظم بهرامی استاندار فارس نصب شد. بهرامی همچنین اقداماتی برای آبادانی باغ آرامگاه انجام داد. علاوه بر آن خیابانی به اسم خرابات که نام فعلی آن گلستان است مقابل آرامگاه احداث کرد. در سال 1314 شمسی مجموعه ای برای مرمت این بنا شکل گرفت. آن ها در این بازسازی از یک طراح فرانسوی و معماری چشمگیر دوره زندیه بهره گرفتند.

در نتیجه در سال 1315 مرمت آرامگاه آغاز شد و در سال 1316 مرمت آرامگاه حافظ شیرازی به شکل کنونی به پایان رسید. این بازسازی باعث شد که حافظیه شیراز به دو بخش تقسیم شود. بر این اساس در جنوب محوطه باغ و در شمال آن ارامگاه قرار داشت. همچنین طول بارگاهی که توسط کریم خان زند ساخته شده بود. به ۵۶ متر افزایش یافت و ۱۶ ستون به صورت مساوی در کنار ۴ ستون قدیمی بنا شد. ۴ ستونی که در دوره کریم خان بنا شده بود به شکل قبلی در کنار دیگر ستون ها باقی ماند.لازم به ذکر است که اولین بازسازی جدی آرامگاه در سال 1386 صورت گرفت.

آرامگاه حافظ شیرازی
حوض حافظیه hafezie shiraz

بخش های مختلف

یکی از بخش های آرامگاه حافظ شیرازی محوطه جنوبی می باشد که ورودی آرامگاه به شمار می رود. هنگام ورود به محوطه به دلیل دو نارنجستانی که یکی در غرب و دیگری در شرق قرار گرفته هوا از بوی بی نظیر نارنج ها اشباع شده است. در میانه حیاط باغچه ای به طول چهار متر قرار دارد که دو راهرو در دو طرف آن برای بازدیدکنندگان طراحی شده است. همچنین سرو و کاج هایی قدمی در اطراف این راهرو ها کاشته شده اند. که در میان آن ها دو حوض به چشم می خورد.

در دوران زندیه طاقی با ۴ ستون شبیه به تالار در مقابل آرامگاه ساخته شد. که در حال حاظر تالاری با ۲۰ ستون از جنس سنگ می باشد. این طاق مرتفع ترین بنا به شمار می رود که حافظیه را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم کرده است. از دیگر نام های این طاق می توان به بیست ستون، تالار حافظیه و ایوان میانی اشاره کرد. در ساخت این طاق از معماری دوره هخامنشیان و زندیان نیز بهره گرفته شده است.

در قدیم چهار اتاق در اطراف این طاق قرار داشتند که در گذر زمان تخریب شدند. در حال حاضر در بخش شرقی و غربی این ایوان ۲ اتاق وجود دارد. آب انبار مجموعه شبیه به یک کانال در بین ایوان بنا شده. که باعث شده این مجموعه به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شود. به طوریکه مقبره حافظ در بخش شمالی قرار گرفته است.

زیباترین و تاریخی ترین جاذبه های گردشگری ایران ، مانند مقبره حافظ ، در شهر شیراز واقع شده است. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جاذبه های توریستی شیراز به بخش جاذبه های گردشگری در سایت ما مراجعه کنید.

آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی hafezie shiraz Aramgah Hafez Shiraz
دیگر بخش ها

محوطه یا بخش شمالی مجموعه در قدیم به عنوان قبرستانی قدیمی مورد استفاده بوده. که مقبره حافظ هم در آن قرار داشته است. در قسمت شرقی و غربی بخش جنوبی محوطه دو حوض بزرگ قرار گرفته که توسط درختان نارنج محاصره شده اند. این حوض ها منبعی برای تامین آب حوض بزرگ مجموعه به شمار می رفتند. در اطراف محوطه باغچه هایی با درختان سرو، کاج و نارنج چشم نوازی می کنند.

در قسمت شمالی حافظیه شیراز ، محوطه ساختمانهایی دیگر نظیر ساختمان حافظ شناسی و کتابخانه با هزاران جلد کتاب نفیس قرار گرفته است. در بخش شرقی کتابخانه فروشگاهی برای فروش محصولات فرهنگی و در بخش غربی آن چایخانه سنتی به چشم میخورد. در بخش شمالی در کنار مقبره حافظ قبر افراد مهمی توجه شما را به خود جلب خواهد کرد.

شیخ محمد اهلی شیرازی، حاج ملا علی سمنانی، شیخ محمد مهدی کجوری و… از افراد مهمی می باشند، که در کنار آرامگاه حافظ به خاک سپرده شدند. در این بخش کتیبه هایی با خط ثلث و نستعلیق به چشم میخورد، که هنر دست امیر الکتاب الملک الکلامی کردستانی می باشد.

مهم ترین بخش این مجموعه مقبره حافظ می باشد. که در ارتفاعی یک متری از سطح زمین قرار گرفته است. شما می توانید از پنج ردیف پله بالا رفته و خود را به مقبره حافظ برسانید. گنبدی خیره کننده بر فراز مقبره حافظ قرار دارد که رنگ سبز منحصر بفرد آن توجه شما را به خود جلب می کند. این گنبد توسط هشت ستون که از زمان کریم خان  بنا شده، سر پا ایستاده است.

سنگی که بر قبر حافظ نصب شده است، از جنس مرمر بوده و بر روی آن غزلی از حافظ با خط نستعلیق توسط حاجی آقاسی بیک افشار آذربایجانی نوشته شده است.

آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی hafezie shiraz Aramgah Hafez Shiraz
در ادامه

در بخش غربی حیاط شمالی Aramgah Hafez Shiraz پشت آرامگاه قوام السلطنه فضایی سبز وجود دارد. که در میانه آن حوضی کوچک و عمیق قرار گرفته است. امروزه در این بخش کلاس های آموزشی مربوط به بخش حافظ شناسی برگزار می شود. در این بخش هم مقبره های فراوانی وجود دارد. یکی از این مقبره ها مربوط به غلام حسین صاحب دیوانی می باشد که از سیاستمداران زمان پهلوی بوده است. مهم ترین مقبره در این بخش مربوط به شعرا می باشد.

در این بخش تعداد زیادی از شعرا، نویسندگان، عالمان، استادان و هنرمندان به خاک سپرده شده اند. که برخی از آن ها عبارتند از دکتر لطفعلی صورتگر، رسول پرویزی، استاد جواد مصلح، آیت اله العظمی شیخ محمد باقر شهید رابع مجتهد اصطهباناتی و…

در بخش شرقی مجموعه دیواری با ۱۴ طاق نما به چشم می خورد. که بر روی آن دو غزل از حافظ با خط ثلث نوشته شده است. در پس این دیوار بلند آرامگاهی خصوصی متعلق به خانواده فربد و آرامگاه معدل قرار گرفته است. لازم به ذکر است که این آرامگاه در سال 1386 شمسی به شکل بخشی جداگانه درآمده. و به عنوان حیاط شرقی حافظیه شیراز ، به مجموعه اضافه شد.

اتاقی بزرگ در سمت چپ ایوان میانی وجود دارد. که متعلق به آرامگاه قوام السلطنه بوده و در دو طرف آن دو اتاق قرار گرفته است. علاوه بر این دو اتاق، شش اتاق دیگر به چشم می خورد. که سه تا از آن ها به آرامگاه تعلق داشته، و سه اتاق دیگر به ترتیب برای نقاشی، هنر مینیاتور، معرق سازی و میناسازی مورد استفاده است.

آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی hafezie shiraz
نمادها و نشانه ها

حافظیه شیراز به گونه ای طراحی و ساخته شده است که هر بخش از آن حرفی برای گفتن دارد. این آرامگاه، جهانی از نشانه های مختلف است. به طوری که هر طرف را نگاه کنید نماد و نشانه ای توجه شما را به خود جلب می کند. برای رزرو تورهای شیراز و هتل های شیراز با همکاران ما تماس بگیرید.

پیش از ورود به آرامگاه با اولین نماد این مجموعه برخورد خواهیم کرد. آرامگاه حافظ شیرازی در یکی از پر رفت و آمد ترین خیابان های شیراز واقع شده است. به طوری شما نمی توانید اثری از آرامگاه را ببینید. این خیابان به عنوان نماد اسارت می باشد. اسارت در دنیای صنعت و مدرن که در آن نمیتوان اثری از افکار و اندیشه های عرفانی جست و جو کرد.

محوطه جنوبی نمادی از مادیات دنیا می باشد که دارای ظاهری فریب دهنده است. هر چه از این بخش دور می شوید و به مقبره نزدیک تر می شوید. گویی هوای نفس شما از بین می رود. ایوان میانی موجود در مجموعه نشانه عالم ملکوت است. این ایوان دارای دو ردیف پله بوده که هر ردیف دارای ۹ پله است. عدد ۹ در ادبیات نشانه آسمان هاست و از قداست ویژه ای برخوردار است.

برای کسب اطلاعات دقیق تر در مورد هتل های شیراز و دیگر هتل های ایران به بخش هتل ها در سایت مراجعه نمایید. و یا در صورت لزوم با همکاران و مشاوران ما تماس بگیرید.

آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی hafezie shiraz
دیگر نمادها

قسمت شمالی Aramgah Hafez Shiraz نمادی از دنیای ملکوت است. این بخش دارای ۸ در ورودی و خروجی می باشد. و آرامگاه نیز دارای ۸ ستون سنگی است. عدد ۸ نشان دهنده قرن دوران زندگی حافظ و هشت در بهشت می باشد. و در انتها آرامگاه که نماد خورشید به شمار می رود. و در درون خود دارای نمادهای دیگری نیز هست.

گنبد حافظیه شیراز ، به شکل کلاه درویش های ترک می باشد. که از آن به عنوان نماد آسمان یاد می کنند. در درون این گنبد زیبا و منحصر بفرد هر یک از رنگ ها معنی و مفهوم خاصی دارند.

رنگ آبی فیروزه ای که در نقش و نگار ها به طور فراوان به کار رفته نمادی از بهش می باشد. همچنین رنگ سرخ ارغوانی نمادی از شراب ازلی است. رنگ سیاه و سفید نمادی از شب و روز و رنگ قهوه ای سوخته نمادی از خاک می باشد.

آدرس آرامگاه حافظ شیرازی: شیراز ، بین چهارراه حافظیه و چهارراه ادبیات ، آرامگاه حافظ

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آرامگاه حافظ شیرازی به سایت ما مراجعه کنید و همچنین برای رزرو تورهای شیراز و تورهای ایران با همکاران ما در آژانس مسافرتی سیارک شهزاد پارسی و با شماره های ۳۳ و ۲۶۷۱۲۷۳۱ تماس حاصل فرمایید.

Aramgah Hafez Shiraz
Aramgah Hafez Shiraz
Aramgah Hafez Shiraz
Aramgah Hafez Shiraz
Aramgah Hafez Shiraz
Aramgah Hafez Shiraz
Aramgah Hafez Shiraz
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
آرامگاه حافظ شیرازی
Aramgah Hafez Shiraz

فرم مشاوره و تماس

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

پست های مرتبط

نوشتهٔ پیشین
پارک دلفین کیش
نوشتهٔ بعدی
هتل کنراد بسفروس استانبول

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • محمد محسن دولتشاهی
    نوامبر 20, 2022 11:50

    در متن نوشته اید ابولفتح میرزا موید الدوله یک بار باز سازی قبر حافظ را کرده که این غلط هس چون در آن سال اصلا ایشان به دنیا نیامده بودن طهماسب میرزا موید الدوله پسر محمد علی میرزا دولتشاه نوه فتحعلیشاه در زمان حکومت فارس که شش سال طول کشید قبر حافظ و شاه چراغ را بازسازی کردند ارجاع کنید به کتاب ماثر الاثار و فارسنامه ناصری و کتاب تاریخ منتظم ناصری

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      تشکر از دقت و توجه شما و توضیحاتی که دادید.
      حتما سعی میکنم در اسرع وقت تصحیح کنم متن رو با اعتماد به مطالبی که فرمودید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید